Νόμιμο το «ψαλίδι» στις συντάξεις με νέα απόφαση του ΣτΕ

Νόμιμο το «ψαλίδι» στις συντάξεις με νέα απόφαση του ΣτΕ

Απερρίφθησαν οι προσφυγές που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με την Ένωση για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), του Αλέξη Μητρόπουλου, το ΣτΕ ψήφισε υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με οριακή πλειοψηφία (13 υπέρ-12 κατά) απερρίφθησαν οι προσφυγές των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία μίας (1) μόνο ψήφου (αφού 13 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών και 12 δικαστές υπέρ της αντισυνταγματικότητάς τους) αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα αναφορικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1-1-2019».

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό και ως προς την προοπτική των περικοπών, οι οποίες έχουν προ-νομοθετηθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ επισημαίνει πως «παρακολουθεί τις αρνητικές δικαστικές εξελίξεις και επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν δημοσιευθεί το κείμενο της απόφασης».