Νόμος-φίμωτρο στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας

Νόμος-φίμωτρο στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας

Να αποδεχτούν σιωπηλά κάθε είδους κακοποίηση αναγκάζει τις γυναίκες στο Αφγανιστάν επικείμενη αλλαγή στον ποινικό κώδικα.

Τεράστιες και φρικιαστικές για τις γυναίκες αναμένεται να είναι οι συνέπειες που θα έχει νέος νόμος στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται στους συγγενείς ενός κατηγορουμένου να καταθέσουν εναντίον του.  Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το νομοσχέδιο επιτρέπει ουσιαστικά στους Αφγανούς να χτυπούν τις συζύγους, τις αδελφές τους και τα παιδιά τους και να μένουν ατιμώρητοι, σε μία χώρα που η βία είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο εν λόγω νόμος έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, αλλά περιμένει την υπογραφή του Χαμίντ Καρζάι, προέδρου της χώρας. Σε περίπτωση που υπογραφεί, υποθέσεις όπως αυτή της Σαχάρ Γκιούλ, ενός κοριτσιού, του οποίου τα πεθερικά την έδεναν με αλυσίδες στο υπόγειο, την άφηναν πεινασμένη, ενώ τη βασάνιζαν, όταν εκείνη αρνήθηκε να εργαστεί ως ιερόδουλη για αυτούς, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν στη Δικαιοσύνη.

«Αυτό είναι παρωδία» τόνισε η Μανίζα Ναντέρι, διευθύντρια της οργάνωσης Women for Afghan Women (Γυναίκες υπέρ των Γυναικών του Αφγανιστάν). «Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι δεν θα δικαιώνονται πλέον», συμπλήρωσε.

Τέλος, έντονες είναι οι αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες και αναφέρουν ότι σκοπεύουν να προβούν σε άσκηση πιέσεων στον Αφγανό πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο.

Διαβάστε ακόμη: Δεκατέσσερις γυναίκες συνελήφθησαν στην Σαουδική Αραβία επειδή οδηγούσαν