Nomura, Citi, AXA: Τον Δεκέμβριο τελειώνει το PEPP της ΕΚΤ- Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα

Nomura, Citi, AXA: Τον Δεκέμβριο τελειώνει το PEPP της ΕΚΤ- Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρόγραμμα έδωσε στην ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία, συγκεκριμένα με τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα

Στην άποψη ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το πανδημικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συγκλίνουν οι αναλυτές.

Στον απόηχο της προαναγγελίας για μείωση του QE στις ΗΠΑ, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι χάραξης πολιτικής, βάσει και των διαπιστώσεων περί βελτίωσης των δεδομένων στην ευρωπαϊκή οικονομία, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πιθανότατα θα το κάνουν τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου AXA Investment Managers, στο CNBC την Τετάρτη.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει μερικούς μήνες ακόμη πριν ανακοινώσει τι θα κάνει για τα μέτρα της σχετικά με την Covid.

«Νομίζω ότι θέλουν να δώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους και να έχουν νέες εκτιμήσεις δήλωσε ο Moëc.

Από την άλλη, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος στη Nomura, είπε ότι η ΕΚΤ θα θέλει να δει τι θα συμβεί με την πανδημία τους επόμενους μήνες. Αλλά, όπως έχουν τα πράγματα, είπε, θα ήταν δύσκολο για όλα τα μέλη της ΕΚΤ να αναβάλουν μια ανακοίνωση σχετικά με τη μείωση του QE μετά τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, είπε επίσης σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι «ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά» από την τρέχουσα ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Covid (PEPP), υποδηλώνοντας έτσι ότι μια ανακοίνωση σχετικά με τη μείωση θα μπορούσε να «περιμένει» ακόμη μερικούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%. Εάν όμως επιμείνουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, αυτό θα προσθέσει πίεση στην ΕΚΤ.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει

Το Πανδημικό Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης – γνωστό ως PEPP – ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022

Το πρόγραμμα έδωσε στην ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία, συγκεκριμένα με τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

«Νομίζω ότι οι αγορές PEPP θα παραμείνουν υψηλές καθ ‘όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου πριν μειωθούν το πρώτο τρίμηνο» δήλωσε ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος στη Citi.

Ο Moëc, από την AXA Investment Managers, αναμένει ότι το PEPP θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο «αλλά στη συνέχεια θα υπάρξει… το APP». 

Η Zangarelli της Nomura είπε ότι το APP είναι πιθανό να επεκταθεί σε μέγεθος μόλις τελειώσει το PEPP. Περιμένει ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

«Ανεξάρτητα από το πότε μπορεί να τελειώσει το PEPP, αυτό δεν έχει έρθει το τέλος του QE. Το φθινόπωρο, θα πρέπει να επιλύσουμε πολλά θέματα που σχετίζονται με το πώς πρέπει να μοιάζει το 2022», είπε στο Reuters ο Philip Lane. Τι θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια ανακοίνωση του Δεκεμβρίου

«Covid, Covid, Covid», δήλωσε ο Moëc, από την AXA Investment Managers.