Nomura: Γιατί θα αποτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα

Nomura: Γιατί θα αποτύχει η κυβέρνηση Τσίπρα

Ο διεθνής οίκος προβλέπει αποτυχία της κυβέρνησης στην αξιολόγηση και δίνει 4 σενάρια.

Την έγκριση του Eurogroup στα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη σχολιάζει ο επενδυτικός οίκος Nomura.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οίκο, οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πρώτον να παραμείνει η χώρα εντός Ευρωζώνης και δεύτερον την ανάγκη να παραμείνει το ίδιο το κόμμα της Αριστεράς ενωμένο. Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura προειδοποιούν πως παρά το γεγονός πως η έγκριση των προτάσεων αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός, η πολύ σημαντική φάση της εφαρμογής και η περαιτέρω διευκρίνηση των προθέσεών της είναι και το πιο δύσκολο μέρος προκειμένου να εγκριθεί η παράταση.

Συγκεκριμένα η Nomura προεξοφλεί ότι η τρέχουσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση (review) με επιτυχία, τονίζοντας παράλληλα ότι τελικά θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων επιλογών.

Οι επιλογές αυτές είναι:

-η δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

-πρόωρες εκλογές

-ένα δημοψήφισμα για νέο μνημόνιο και την παρουσία της χώρας στο ευρώ

-μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους

Τα πρώτα δείγματα από τη στροφή της κυβέρνησης έχουν αυξήσει την πιθανότητα αλλαγής στον κυβερνητικό συνασπισμό παρά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δημοψηφίσματος ή νέας σύγκρουσης. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει στο μέλλον περισσότερους γενναίους συμβιβασμούς, δεδομένο που υποδηλώνει ότι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει, εκτιμά η Nomura.

Η Nomura προβλέπει ακόμη πως το 2015 θα απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας κυρίως λόγω των φτωχών δημοσιονομικών επιδόσεων έως τώρα.