Nono Nordisk: Η ακριβότερη εταιρεία της Ευρώπης επενδύει στην πράσινη μετάβαση

Nono Nordisk: Η ακριβότερη εταιρεία της Ευρώπης επενδύει στην πράσινη μετάβαση
epa06425369 A general view company headquarters of Danish Novo Nordisk, a world leader in making insulin, in Bagsvaerd, Denmark, 02 February 2017. Media reports on 08 January 2018 state Belgian Ablynx have rejected Novo Nordisk offer to buy the company for 3,1 billion USD, or 2,6 billion euro. The Ablynx board said thney do not think the offer matches their potential and rejected the offer. EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα επενδύσει περίπου 2 δισ. κορόνες Δανίας (290 εκατ. δολάρια) σε ένα νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Η Novo Nordisk, η φαρμακευτική εταιρεία από τη Δανία που ανέβηκε μέσα στον Σεπτέμβριο στην πρώτη θέση της λίστας για τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη, στρέφεται στις «πράσινες» επενδύσεις μέσω του μεγαλομετόχου της.

Η Novo Holdings, που κατέχει το 77% του μετοχικού ποσοστού του ομίλου, ανακοίνωσε πως θα επενδύσει περίπου 2 δισ. κορόνες Δανίας (290 εκατ. δολάρια) σε ένα νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το Glentra Capital. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως απέκτησε το 20% των μετοχών του εν λόγω fund.

Η Novo Holdings είναι «σε θέση να επενδύει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες να επενδύσουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον, δημιουργώντας παράλληλα ελκυστικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις» ανέφερε στο Bloomberg ο Μόρτεν Μπεκ Γιόργκεσεν, διευθύνων σύμβουλος για τις επενδύσεις κεφαλαίου της εταιρείας.

Το Glentra Capital θα επικεντρωθεί στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, τα βιώσιμα καύσιμα, την αποθήκευση ενέργειας και την ηλεκτρική κινητικότητα. Η Novo Holdings έχει παραδοσιακά επικεντρωθεί σε εταιρείες βιοεπιστημών, αλλά πλέον χτίζει ένα νέο «αφήγημα» με πράσινες επενδύσεις, δήλωσε ο Γιόργκεσεν.

Υπενθυμίζεται πως η δημοφιλία των φαρμάκων της Novo Nordisk, στα οποία περιλαμβάνεται η ινσουλίνη για τον διαβήτη, συνέβαλε στην αύξηση των περιουσιακών στοιχείων της σε πάνω από 110 δισ. δολάρια πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες πράσινες επενδύσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Novo Nordisk πλήρωσε το μεγαλύτερο ενδιάμεσο μέρισμα που είχε ποτέ, αφού οι πωλήσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία, όπως το Wegovy, σχεδόν τριπλασιάστηκαν μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η Novo Nordisk A/S ξεπέρασε την Παρασκευή το γαλλικό οίκο πολυτελών προϊόντων LVMH και έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης σε όρους κεφαλαιοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com