Η Gazprom κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη

Η Gazprom κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη
A view of a pressure gauge at the "East Poltava" gas booster compressor station not far from Ukrainian city of Poltava, after a ceremony marking the opening of the new station, on June 27, 2014. The opening of the new station is part of an ambitious plan to modernize the Ukrainian gas production infrastructure. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP) Photo: AFP
Γερμανία και Ιταλία βλέπουν ήδη να στερεύει η παροχή αερίου από τη Ρωσία.

Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Για «πολιτικό εφιάλτη» κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.

Eni: Η Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.

Και η Αυστρία στον «χορό» του μειωμένου φυσικού αερίου

Η Gazprom μείωσε εκ νέου τις παραδόσεις αερίου και στον αυστριακό όμιλο OMV.

“Ο OMV ενημερώθηκε από την Gazprom για τη μείωση του εφοδιασμού σε αέριο, κάτι που μεταφράζεται για σήμερα σε μείωση κατά 70% των ποσοτήτων που φθάνουν στον τερματικό σταθμό του Μπαουμγκάρτεν”, ένα από τα κυριότερα κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωσή της.