Νούμερο ένα στόχος των χάκερ παραμένει τα πορτοφόλια των χρηστών

Νούμερο ένα στόχος των χάκερ παραμένει τα πορτοφόλια των χρηστών

Το συνολικό ποσοστό των spam e-mails το 2014 μειώθηκε, αλλά παράλληλα αυξήθηκαν οι επιθέσεις στις φορητές συσκευές.

Τα οικονομικά δεδομένα παρέμειναν ο πρωταρχικός στόχος των επιθέσεων spam για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Kaspersky Lab.

Το ποσοστό του spam, επί του συνολικού όγκου των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έφτασε το 66,8% το 2014, μειωμένο κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013, καθώς η διαφήμιση νομικών αγαθών και υπηρεσιών «μεταναστεύει» σε πιο αποδοτικές πλατφόρμες.

Αυξημένες, ωστόσο, ήταν οι αποστολές μνημάτων spam από φορητές συσκευές, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Σε αυτές τις αποστολές, γίνεται μίμηση της πλατφόρμας μηνυμάτων του iPad, του iPhone, των συσκευών Galaxy της Samsung, αλλά και άλλων δημοφιλών μοντέλων.

Η κύρια πηγή μηνυμάτων spam ήταν οι ΗΠΑ (16,7%), ενώ ακολούθησαν η Ρωσία (5,9%) και η Κίνα (5,5%).

«Οι πλαστές ειδοποιήσεις τραπεζών είναι από τους πιο κοινούς τύπους κακόβουλου spam ή phishing επιθέσεων», δήλωσε η Maria Vergelis, SpamAnalyst της Kaspersky Lab. «Το 2014, οι spammers άρχισαν να περιπλέκουν το σχεδιασμό των πλαστών μηνυμάτων, με την προσθήκη περισσότερων link προς τις επίσημες πηγές και υπηρεσίες των οργανισμών από τις οποίες ισχυρίζονταν ότι έχουν σταλεί οι πλαστές ειδοποιήσεις. Προφανώς, οι επιτιθέμενοι ελπίζουν ότι ένα email με λίγα νόμιμα link θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως νόμιμο, τόσο από τους χρήστες όσο και από τα φίλτρα spam.»

Το 42,6% των επιθέσεων phishing είχε ως στόχο παγκόσμια portal που ενσωματώνουν πολλές υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να είναι προσβάσιμες μέσω ενός και μόνο λογαριασμού.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών που αποτέλεσαν στόχο επιθέσεων phishing ήταν η Βραζιλία, όπου το 27,5% του συνόλου των χρηστών προϊόντων της Kaspersky Lab ήρθε αντιμέτωπο με μια επίθεση, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία (23,8%), η Ινδία (23%) και η Γαλλία (23%).

Οι τρεις οργανισμοί των οποίων το brand name χρησιμοποιείται πιο συχνά σε επιθέσεις phishing ήταν η Yahoo! (23,3%), το Facebook (10%) και η Google (8,7%).