Νούμερα που απογοητεύουν στις ΗΠΑ: 865.000 γυναίκες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό τον Σεπτέμβριο

Νούμερα που απογοητεύουν στις ΗΠΑ: 865.000 γυναίκες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό τον Σεπτέμβριο
epa08297800 Two women walk on Dublin's Grafton Street in Dublin City, Ireland, 16 March 2020. Due to the Coronavirus COVID-19 pandemic the Irish government has instructed all bar and pubs in Ireland to close to prevent spreading the virus. EPA/AIDAN CRAWLEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από άνδρες σταμάτησαν να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία τον Σεπτέμβριο.

της Emma Hinchliffe

865.000. Αυτός είναι ο αριθμός των γυναικών που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ο αριθμός είναι ακόμα πιο απογοητευτικός σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών που άφησαν τη δουλειά τους τον περασμένο μήνα: 216.000. Με άλλα λόγια, το 80% των 1,1 εκατομμυρίων εργαζομένων που αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό τον περασμένο μήνα ήταν γυναίκες. Κι ένα άλλο στατιστικό στοιχείο: τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από άνδρες σταμάτησαν να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία τον Σεπτέμβριο.

Το National Women’s Law Center κατέληξε σ’ αυτούς τους αριθμούς βάσει της μηνιαίας έκθεσης για τις θέσεις εργασίας από το Bureau of Labor Statistics. Και είναι εύκολο να φανταστούμε την αιτία αυτής της γιγαντιαίας ανισότητας.

«Αυτός είναι ο καταστροφικός αντίκτυπος της συνεχιζόμενης κατάρρευσης των υποδομών φροντίδας του έθνους μας απέναντι στον COVID-19», δήλωσε στο CNBC η Emily Martin, αντιπρόεδρος του NWLC για την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη στον χώρο εργασίας. «Καθώς οι γυναίκες σε όλη τη χώρα παλεύουν να βρουν τρόπο να διατηρήσουν τη δουλειά τους διασφαλίζοντας επίσης ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τη δέουσα φροντίδα, είναι ασφαλή και συμμετέχουν στην εκπαίδευση, είναι αυτές οι ίδιες που ωθούνται εκτός εργασίας».

Τον Απρίλιο, το 14% των γυναικών σκέφτονταν να σταματήσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα της Syndio. Έκτοτε, η πρόσβαση στη φροντίδα των παιδιών έχει γίνει πιο κρίσιμη, καθώς η πανδημία συνεχίζεται στη νέα σχολική χρονιά και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Zinthiya Ganeshpanchan, ένα στέλεχος οργάνωσης που βοηθά ευάλωτες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στους New York Times ότι η πανδημία και η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας των παιδιών θα πάνε τις γυναίκες που συναντά «10 χρόνια πίσω».

Αυτοί οι αριθμοί θυμίζουν επίσης τα στατιστικά στοιχεία που έχουν βγει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δείχνουν ότι το βάρος της παιδικής μέριμνας και της κατ’ οίκον εκπαίδευσης έχει πέσει δυσανάλογα στους ώμους των γυναικών. Θυμηθείτε ένα χαρακτηριστικό εξώφυλλο των New York Times τον περασμένο Μάιο: «Σχεδόν οι μισοί άνδρες λένε ότι αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κατ’ οίκον εκπαίδευσης των παιδιών τους. 3% των γυναικών συμφωνούν».

Οι γυναίκες που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό- που σημαίνει ότι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία- τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ ξεπερνούν τις 661.000 θέσεις εργασίας που προσέθεσε η αμερικανική οικονομία τον περασμένο μήνα. Οι γυναίκες κέρδισαν μόνο δύο στις πέντε από αυτές τις θέσεις εργασίας.

Από τις 865.000 γυναίκες που εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό, οι 58.000 ήταν Μαύρες και οι 324.000 ήταν Ισπανόφωνες- στις οποίες η ανεργία αυξήθηκε από 10,5% τον Αύγουστο σε 11% το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις αύξησης της ανεργίας για οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα.