Νοβότνι: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις

Νοβότνι: Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις
epa01473560 An undated file picture made available on 01 September 2008 showing former BAWAG Secretary General Ewald Nowotny speak during a press conference in Vienna, Austria. The economist and banker Ewald Nowotny took office as new Governor of the Austrian national bank on 01 September, the bank said in a statement. EPA/HELMUT FOHRINGER

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα δανειακά πακέτα για την Ελλάδα σταθεροποίησαν την οικονομία.

Τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα έφεραν μια συγκεκριμένη σταθεροποίηση στη χώρα, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, παρουσιάζοντας σήμερα στην Επιτροπή Δημοσιονομικών της αυστριακής Βουλής, την εξαμηνιαία Έκθεσή του, στην οποία προβλέπει για την Αυστρία μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2016 σε σχέση με το 2015.

Κατά τη συζήτηση, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος εκτίμησε πως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν είναι απαραίτητες περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις.

Όπως επισήμανε ο διοικητής της ΑΚΤ σε σχέση με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μακροπρόθεσμα ως στόχο να υπάρχει η συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Για την Αυστρία, ο ίδιος προβλέπει πως, ενόψει μιας βραδείας ανάκαμψης και του συνεχιζόμενου χαμηλού πληθωρισμού στο χώρο της Ευρωζώνης, θα υπάρξει μεν επανεκκίνηση των επενδύσεων, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να εμφανίζει στασιμότητα.

Ως προς τον πληθωρισμό στην Αυστρία, εκτιμά πως θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο από το 0,9% εφέτος σε ένα 1,6% τον επόμενο χρόνο – γεγονός που η ΑΚΤ ανάγει στις αυξανόμενες τιμές στις πρώτες ύλες , αλλά και στη φορολογική μεταρρύθμιση στη χώρα, που κατά την εκτίμησή του θα αυξήσει το ποσοστό του πληθωρισμού τα δύο επόμενα χρόνια κατά 0,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, το ποσοστό πληθωρισμού βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 2%, κάτω δηλαδή από εκείνο που θεωρείται ως σταθερότητα τιμών, με την ΕΚΤ να αντιδρά σε αυτή την εξέλιξη με τη διάθεση ρευστότητας, το ύψος του ποσού της οποίας, ο ίδιος ο Έβαλντ Νοβότνι υπολόγισε στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.