Η NSA μπορεί να παρακολουθούσε ακόμα και τον Ομπάμα

Η NSA μπορεί να παρακολουθούσε ακόμα και τον Ομπάμα

Στη λίστα παρακολουθήσεων γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ και…ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. 

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της υπηρεσίας αυτής, Έντουαρντ Σνόουντεν. Την Τρίτη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ , παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενδέχεται να συνέλεγαν δεδομένα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του Κογκρέσου. Ο Κόουλ ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων η συνεδρίαση της οποίας ήταν αφιερωμένη στο σάλο που έχει προκληθεί όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Όταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Ίσα τον ρώτησε εάν τα τηλέφωνα της Βουλής συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή δεδομένων (σ.σ. οι αριθμοί που καλούνταν από αυτά, η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η ημερομηνία τους) ο Κόουλ απάντησε: «Χωρίς διευκρινίσεις, ναι, πιθανότατα το κάνουμε». Ο Ίσα κατόπιν τον ρώτησε εάν παρακολουθούνται και οι τηλεφωνικές κλήσεις του Ομπάμα, όμως ο υφυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, υποσχόμενος ότι θα το κάνει κάποια άλλη στιγμή. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής πάντως επέμεινε στο ερώτημά του, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το κινητό τηλέφωνο της οποίας ήταν υπό παρακολούθηση.

Διαβάστε: Ικανοποίηση από τη Γερμανία για τον περιορισμό της δράσης της NSA

Η NSA , εκτός από τη Μέρκελ, παρακολουθούσε και τον Σρέντερ
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευαν, τουλάχιστον από το 2002, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον προκάτοχο της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε η δημόσια γερμανική τηλεόραση NDR.
Το όνομα του Σρέντερ, ο οποίος ήταν καγκελάριος από το 1998 μέχρι το 2005, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων και των θεσμών που παρακολουθούνταν από την NSA τουλάχιστον από τις αρχές του 2002, όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του. Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του σε μια επέμβαση στο Ιράκ.

Από την έρευνα της NDR, που έγινε σε συνεργασία με την εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, φαίνεται η Μέρκελ δεν ήταν στόχος παρακολουθήσεων πριν να αναλάβει τα καθήκοντά της στην καγκελαρία. Ο κωδικός «388» στη «λίστα των στόχων» αφορούσε τον προκάτοχό της στη θέση αυτή. «Την εποχή εκείνη δεν θα μου περνούσε απ’ το μυαλό, σήμερα όμως δεν με ξαφνιάζει» είπε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε από το κανάλι και την εφημερίδα για το θέμα αυτό. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σρέντερ και, ασφαλώς, και άλλοι, παρακολουθούνταν», είπε στην τηλεόραση ο βουλευτής των Πράσινων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, το κόμμα του οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση του Σρέντερ.

Στις 17 Ιανουαρίου ο Ομπάμα υποσχέθηκε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολουθήσεων, ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος φύλαξης των εκατομμυρίων τηλεφωνικών δεδομένων που συλλέγονται.

Σνόουντεν: «Κάποιοι θα ήθελαν να φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι μου»!