Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η συμφωνία για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η συμφωνία για την Ελλάδα
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

«Αυτός είναι ο στόχος αλλά υπάρχουν και δύσκολα σημεία» παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαΐου» παραδέχτηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο Eurogroup και μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ.

Ειδικότερα, ο Ολλανδός αξιωματούχος μιλώντας σε ολλανδικό ραδιόφωνο τόνισε ότι η συμφωνία στις 24 Μαΐου «δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη».

Ως προς το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.

Με τα σχόλιά του αυτά ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά επί της ουσίας στην πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, πρόταση που απορρίπτεται.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βασικά βήματα προόδου, κάνοντας ίσως αναφορά στο πολυνομοσχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, με στόχο να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρχει συνολική συμφωνία – πακέτο και για το χρέος, ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξέλλων δήλωσε πώς αυτό είναι «δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο».

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. «Γι αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί “αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας” που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές».

«Έχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δε θα μετατεθεί για την 2η ή την 3η αξιολόγηση» σημείωσε, παραπέμποντας και στη δήλωση της 13ης Ιουλίου, όπου τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης «ζητούν» τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες.