Ντάισελμπλουμ: Όλα έτοιμα για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ

Ντάισελμπλουμ: Όλα έτοιμα για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ

Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνουν την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών και προαναγγέλλουν την εκταμίευση της δόσης των 10 συν 2 δισεκατομμυρίων.

 

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα περίπου 10 δισεκ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Καλά νέα. Βιώσιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. To EWG συζήτησε την κατάσταση και καλωσόρισε την πρόοδο που έγινε», δήλωσε συγκεκριμένα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών τα ξημερώματα της Τρίτης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του και και «καλωσόρισε την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί», ενώ στη συνέχεια επισημαίνει ότι «το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη».
«Ενημερώθηκα ότι επετεύχθη ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες είναι σημαντικές για την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά είναι καλά νέα.», τονίζει στη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφέρει δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών Επιθέσεων, Πιερ Μοσκοβίσί, ο οποίος σημειώνει: «Αυτή είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για θέματα που εκκρεμούσαν».

Ειδικότερα, ο Γάλλος επίτροπος έκανε αναφορά στη συμφωνία σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων, το νόμο για τη δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος, όπως είπε, θα συμβάλει στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Σε ο,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήταν το πιο κρίσιμο κομμάτι των διαβουλεύσεων και πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένα «φερεγγυο πλαίσιο», έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος, είπε πως σήμερα το πρωί η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup αποτίμησε την πρόοδο που επετεύχθη και πως αναμένεται η νομοθέτηση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή την Πέμπτη. Αμέσως μετά, συνέχισε, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων από τα κράτη μέλη, σχετικά με τις εκταμιεύσεις της δόσης των 2 δις. και των 10 δις. για τις τράπεζες.

Διαβάστε επίσης: «Κλείδωσε» η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

Θετική η αντίδραση των αγορών στη συμφωνία
Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν σε χαμηλό επίπεδο 12μήνου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης (0,13 της ποσοστιαίας μονάδας) σήμερα το πρωί, στο 6,79%. Η απόδοση των 2ετών ομολόγων μειώθηκε περαιτέρω κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,70%. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τίτλοι αυτοί είναι οι πιο ευαίσθητοι στον φόβο μίας αθέτησης πληρωμών και τον Ιούλιο η απόδοσή τους είχε εκτοξευθεί στο 29%.

Οι αποδόσεις μειώνονται σημαντικά, μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της τον Αύγουστο. Τον τρέχοντα μήνα, η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εξομαλύνθηκε, δηλαδή η απόδοση των πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι χαμηλότερη από αυτή των πιο μακροπρόθεσμων.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα, η απόδοση των 2ετών ομολόγων ήταν υψηλότερη από αυτή των 10ετών ομολόγων, κάτι που υποδήλωνε ότι οι φόβοι αθέτησης πληρωμών ήταν υψηλοί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης:

Πλειστηριασμοί: Ποιοι γλυτώνουν το σπίτι τους