Ντάισελμπλουμ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα
epa04806322 Greek Finance Minister Yanis Varoufakis reacts at the start of the European Stability Mechanism (ESM) Board of Governors, ahead of the Eurogroup Meeting of Finance ministers in Luxembourg, 18 June 2015. Greece denied that it would impose capital controls to stop cash from draining out of its banks, hours before key bailout talks between the near-bankrupt country and eurozone finance ministers. Athens and its creditors - the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund (IMF) - are struggling to agree on economic reforms that would free up the Greek bailout aid. EPA/JULIEN WARNAND

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυναν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά την ολολήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, χαρακτηρίστηκε “τραγική” από μια ευρωπαϊκή πηγή, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Δεν υπήρξε αίτημα για την παράταση του (τρέχοντος) προγράμματος” στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Αν και δεν αναμενόταν να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος, οι πιστωτές —Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο— και η Ελλάδα ήλπιζαν ότι θα σημειωνόταν πρόοδος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί αναμένουν τις προτάσεις της Ελλάδας

«Δεν είναι ορατή μια συμφωνία», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι επεδείχθη μεγάλη ευελιξία από πλευράς των θεσμών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για έλλειψη αντίστοιχης ευελιξίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν ακόμη τις προτάσεις της Ελλάδας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, “αρκεί να το θέλει και η ελληνική πλευρά”. Πρόσθεσε επίσης ότι η δυνατότητα μιας σταθερής συμφωνίας παραμένει και τις επόμενες μέρες και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει τις δικές της προτάσεις στη διάθεση του Eurogroup. “Ελάχιστος είναι ο χρόνος που παραμένει”, κατέληξε.

Μοσκοβισί: Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη ζώνη του ευρώ και κάλεσε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της ζώνης του ευρώ.

“Σημειώσαμε πρόοδο από τον Απρίλιο”, δήλωσε ο Μοσκοβισί, αλλά είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι συζητήσεις βρίσκονται σε ένα τέλμα. Χαρακτήρισε μάλιστα απολύτως λογικές τις προτάσεις των θεσμών που δόθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα μέσω του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζοντας ότι δεν περιέχουν περικοπές και μέτρα λιτότητας. “Για να αποφευχθεί το χειρότερο θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις τις επόμενες μέρες”, σημείωσε.

“Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού” είπε, τέλος, ο Μοσκοβισί και απηύθηνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. “Είμαστε έτοιμοι, και ο πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ, να εργαστούμε μέρα και νύχτα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία”, κατέληξε.

Λαγκάρντ: Είμαστε σε κατάσταση αναμονής

“Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Περιμένουμε”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου. Οι θεσμοί κατέβαλαν προτάσεις οι οποίες χαλάρωναν κατά πολύ τις πολιτικές του παρελθόντος, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και ζήτησε και από την πλευρά της “αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα”.

“Το ΔΝΤ δανείζει χρήματα όλων των μελών του, πολλά από τα οποία είναι πιο φτωχά από την Ελλάδα”, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ έχει επιδείξει πολύ μεγάλη ευελιξία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, τέσσερα είναι τα στοιχεία που ζητά το Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμα: Βιωσιμότητα του χρέους, δυνατότητα υλοποίησης των μέτρων, χρηματοδότηση του προγράμματος και ευελιξία από τους θεσμούς, καθώς θα αποδέχονται την αντικατάσταση κάποιων μέτρων από εναλλακτικά που προτείνει η Ελλάδα.

“Όσο ηπιότερη η προσαρμογή τόσο μεγαλύτερη και η χρηματοδότηση. Τα πράγματα είναι δούναι και λαβείν” είπε ο Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι “εμείς αναμένουμε τα μέτρα της ελληνικής πλευράς για να συζητηθούν από τη διεθνή κοινότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε, όπου και όποτε χρειαστεί”.

Τέλος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, 1,8 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 30η Ιουνίου.