Ντάισελμπλουμ: Το Μνημόνιο δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμο

Ντάισελμπλουμ: Το Μνημόνιο δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμο
The Netherlands' Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) attends his first news conference after being appointed new Eurogroup President during a euro zone finance ministers meeting in Brussels January 21, 2013. Dijsselbloem, a first-time minister previously best known as a specialist on agriculture and education, succeeded the long-serving Jean-Claude Juncker as head of the Eurogroup of finance ministers. At right sits Luxembourg's Prime Minister and former Eurogroup Chairman Jean-Claude Juncker. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR3CRQS

«Οι μόνες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο πλαίσιο της αξιολόγησης» - Για Νοέμβριο πάνε τα 3 δισ. ευρώ.

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μονο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές τις χαρακτήρισε κρίσιμες, ενώ ανέφερε πως στο σημερινό Eurogroup υπήρξε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις από τον ΥΠΟΙΚ της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Γιώργο Χουλιαράκη. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προεργασία και η υλοποίηση του προγράμματος, τουλάχιστον στα ζητήματα που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση.

Για το χρέος δήλωσε πως η συζήτηση θα ανοίξει μέσα στο Φθινόπωρο και ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε κάποια αναφορά, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει κάτι καινούργιο να πει για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δήλωσε ότι είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση των τραπεζών έχει ξεκινήσει. Η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρω μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα. Ο Ρεγκλινκ σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση, 13 δισ. ευρώ για πληρωμές στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Επίσης, δόθηκαν 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό για τις τράπεζες.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε από την πλευρά του πως η «εργασία δεν έχει διακοπεί» και πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας συνεχίζει να εργάζεται «εποικοδομητικά» με τους θεσμούς για την προετοιμασία των προαπαιτουμένων δράσεων.

Όπως συμπλήρωσε, προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση αποτελούν: η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη» η εμπλοκή του «τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη- μέλη», ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, συμπλήρωσε πως συμμετέχει ήδη στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές.

ΥΠΟΙΚ: Αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση η συζήτηση για το χρέος
Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της.

Παράλληλα, έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.