Νταβός 2020: Ο Τραμπ χαιρετίζει την ανάκαμψη των ΗΠΑ- Οι εμπορικές συμφωνίες το μοντέλο του 21ου αιώνα (Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι ΗΠΑ έχουν κερδίζει πάνω από 7 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που εκλέχθηκα», τόνισε. «Η σχέση με την Κίνα ποτέ δεν ήταν καλύτερη».

Οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες αντιπροσωπεύουν ένα νέο μοντέλο, υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η ομιλία του γίνεται αφότου ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες την πρώτη φάση της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, με την οποία αναμένεται να μπει τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Η σχέση μας με την Κίνα ποτέ δεν ήταν καλύτερη», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι περισσότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίζει πάνω από 7 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που εκλέχθηκα, δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τόνισε ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα. «Οι ΗΠΑ χτίζουν μία οικονομία που λειτουργεί για όλους». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η οικονομική άνοδος έχει συμβεί «παρά» την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία «αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα και τα έκοψε πολύ αργά». «Κρατώ το αμερικανικό μοντέλο ως πρότυπο στον κόσμο», δηλώνει ο Τραμπ. Υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των πολιτών, και υπέρ της οικογένειας», κατέληξε.

Σχετικά με το Brexit, ο Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θέλει και εκείνος από την πλευρά του να το πετύχει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για φύτεμα 1 τρισ. δέντρων την επόμενη δεκαετία», εκδήλωση που ξεκινάει από το Νταβός, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Σε μια συγκαλειμένη αναφορά στην Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως: «Πρέπει να απορρίψουμε τους προφήτες. Δεν είναι καιρός για απαισιοδοξία».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, το Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους, όπου δήλωσε ότι η ομιλία του είχε θετική ανταπόκριση. Σημείωσε ακόμα ότι «200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βρίσκονταν στην αίθουσα» και ότι «πολλές από αυτές θα επενδύσουν στις ΗΠΑ». «Αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας, δηλαδή οικονομική ανάπτυξη. Τα πάμε καλά και θα τα πάμε πολύ καλύτερα», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ως «μεγάλος οπαδός του περιβάλλοντος» για τη φύτευση τρισεκατομμυρίων δέντρων. «Αυτό που θέλω είναι καθαρότερο νερό και καθαρότερος αέρας», κατέληξε.

Σήμερα ξεκινάει η δίκη για την καθαίρεσή του στη Γερουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε μέρος στην περσινή διοργάνωση του φόρουμ, εξαιτίας της μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσιγκτον που πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει κατά νου τις εξελίξεις στην δίκη για την καθαίρεσή του στην Γερουσία.

Τις ημέρες πριν από την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με προορισμό την Ελβετία, ο Τραμπ βρισκόταν στο τουριστικό του θέρετρο στην Φλόριντα, εκφράζοντας παράπονα για την επικείμενη δίκη του στην Γερουσία, παρά το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν αναμένεται η καθαίρεσή του.

Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Ποια είναι τα καυτά θέματα του φετινού φόρουμ

Παγκόσμιοι ηγέτες, διευθύνοντες σύμβουλοι, διανοητές και διασημότητες συγκεντρώνονται στο ορεινό ελβετικό θέρετρο του Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Η εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, φημίζεται για τις στομφώδεις δηλώσεις των μελών της παγκόσμιας ελίτ, τα οποία την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να πλασάρουν τις απόψεις τους σε θέματα που επιλέγει ο ιδρυτής του Φόρουμ, Kλάους Σουάμπ, από την παγκοσμιοποίηση ως την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Φέτος, καθώς το WEF γιορτάζει την 50ή επέτειό του, νέα σύννεφα ρίχνουν τη σκιά τους στην αλπική πόλη. Οι προοπτικές για το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι τεχνολογικές εταιρείες (οι οποίες είχαν αποθεωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις αλλά πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών), το μέλλον του πολυμερισμού και η γεωπολιτική τάξη αντιμετωπίζουν όλες αυξανόμενες προκλήσεις.