Νταβός: Από το κέντρο της παγκοσμιοποίησης ο Τραμπ «υμνεί» την εθνική αναδίπλωση

Νταβός: Από το κέντρο της παγκοσμιοποίησης ο Τραμπ «υμνεί» την εθνική αναδίπλωση
epa08146850 US President Donald J. Trump arrives on stage before addressing a plenary session during the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 21 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
O Αμερικανός πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει πώς αντιλαμβάνεται το «America First» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εθνοκεντρικά….επιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχασε την ευκαιρία να «υμνήσει» την πολιτική του «America First» μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός.

Ο Τραμπ παρότρυνε όλες τους ηγέτες χωρών ανά τον κόσμο να κινηθούν σε εθνοκεντρική κατεύθυνση όσον αφορά την οπτική τους για τις διεθνείς πολιτικο-οικονομικές σχέσεις. «Η νέα ευημερία της Αμερικής είναι αναντίρρητη, πρωτοφανής και πρωτόγνωρη ανά τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το ελβετικό χειμερινό θέρετρο. «Η Αμερική κατάφερε αυτή την εκπληκτική στροφή όχι απλώς αλλάζοντας λίγες πολιτικές, αλλά υιοθετώντας μια εντελώς νέα προσέγγιση στην ευημερία του Αμερικανού εργαζόμενου», είπε.

«Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στο ζήτημα της φορολογίας, του εμπορίου, του ρυθμιστικού πλαισίου, της ενέργειας, της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ζωής του μέσου Αμερικανού», πρόσθεσε. «Μόνον όταν οι κυβερνήσεις θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες των χωρών τους, αυτοί οι τελευταίοι επενδύουν ολόπλευρα στο εθνικό μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας Τραμπ αφιερώθηκε στα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού και φοροαπαλλαγών και στην επίδρασή τους στην οικονομία των ΗΠΑ.

«Σήμερα καλώ όλα τα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να απελευθερώσουν τους πολίτες τους από το συντριπτικό βάρος της γραφειοκρατίας», δήλωσε ακόμη ο Τραμπ. «Έτσι, μπορεί κανείς να διαχειρίζεται τη χώρα του όπως επιθυμεί».

Ο λόγος Τραμπ στο Νταβός δόθηκε ανήμερα της έναρξης της δίκης του στη Γερουσία των ΗΠΑ, με το ερώτημα της καθαίρεσης, για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση έρευνας του Κογκρέσου.