Nτε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα παραμείνει «χαλαρή» μετά το PEPP – Υψηλή η μόχλευση στα cryptos

Nτε Γκίντος: Η ΕΚΤ θα παραμείνει «χαλαρή» μετά το PEPP – Υψηλή η μόχλευση στα cryptos
Vice President of the European Central Bank Luis de Guindos addresses the media after a European Union Informal Meeting of Economic and Financial Affairs Ministers in Brdo pri Kranju, Slovenia, on September 11, 2021. (Photo by Jure Makovec / AFP) Photo: AFP
Οι προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών δεν είναι απολύτως σαφείς

Στην ανάγκη για χαλαρή νομισματική πολιτική και μετά το πέρας του πανδημικού προγράμματος (PEPP) στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι «μας απασχολεί η αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς παρουσιάζει υψηλή μόχλευση».

Ειδικότερα, η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή μετά το τέλος του πανδημικού προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022, επειδή ορισμένα από τα σημάδια που άφησε η πανδημία δεν έχουν επουλωθεί ακόμη σωστά – Ακόμα κι αν έχουμε επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής και εισοδήματος. Πρέπει επομένως να διατηρήσουμε χαλαρή τη νομισματική μας πολιτική, προκειμένου να επιτύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, τα επιτόκια θα αυξηθούν μετά το τέλος των πράξεων ανοιχτής αγοράς, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. 

Τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρκετά καλές επιδόσεις πρόσφατα. Η κερδοφορία έχει αυξηθεί, αλλά ο κύριος μοχλός αυτής της αύξησης είναι η πτώση των προβλέψεων. Η επίδοση αυτή βασίζεται λοιπόν σε ένα αισιόδοξο σενάριο στο οποίο η ανάκαμψη συνεχίζεται και δεν υπάρχει μεγάλο κύμα πτωχεύσεων.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντε Γκίντος, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικές, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος της πανδημίας ή τι επιπτώσεις θα έχει η άρση των μέτρων στήριξης. 

Από την άλλη, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, στην αγορά κατοικίας υπάρχουν θύλακες πληθωρισμού που υπερβαίνουν τα θεμελιώδη.

Σε ό,τι αφορά τα TLTROs, ο κύκλος τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη – υπήρξαν πολύ χρήσιμο εργαλείο, αναφέρει ο Ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι η αποπληρωμή τους θα κατανεμηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Για την παραλλαγή Όμικρον, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως πλέον έχουμε το όπλο των εμβολίων.

Κρυπτονομίσματα

Σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, η ΕΚΤ εστιάζει στον συνδυασμό δύο κινδύνων: την απόκτηση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων με μόχλευση, με άλλα λόγια με χρέος. «Μια αγορά που αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, σε συνδυασμό με ένα αποτέλεσμα μόχλευσης, δημιουργεί ισχυρότερες και πιο συστημικές συνδέσεις με το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Παράγοντες πληθωρισμού

Οι προοπτικές για την εξέλιξη των τιμών δεν είναι απολύτως σαφείς. Το σίγουρο είναι ότι οι παράγοντες πίσω από το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού που βιώνουμε δεν θα διαρκέσουν και θα πρέπει να τους δούμε να εξασθενούν τον επόμενο χρόνο. «Αλλά αυτό στο οποίο θα ήθελα πρώτα να επιστήσω την προσοχή είναι ότι υποτιμήσαμε τις εξελίξεις στον πληθωρισμό το 2021». 

Τα βασικά αποτελέσματα που συνδέονται με τα προβλήματα εφοδιασμού και το ενεργειακό κόστος ήταν ισχυρότερα από ό,τι είχαμε προβλέψει. Το 2022, τα σημεία συμφόρησης μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το αναμενόμενο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να μην μειωθεί τόσο γρήγορα και τόσο όσο είχαμε προβλέψει.