Ντικ Τσέινι: Ο Μπους γνώριζε για τις ανακρίσεις της CIA

Ντικ Τσέινι: Ο Μπους γνώριζε για τις ανακρίσεις της CIA

Βαρείς χαρακτηρισμούς για την έκθεση του Κογκρέσου για τα βασανιστήρια των αμερικανικών υπηρεσιών χρησιμοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η έκθεση της Γερουσίας για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία είναι «γεμάτη μ…κίες».

«Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι ελεεινή. Μου φαίνεται ότι έχει πολλά λάθη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Τσένι, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους από το 2001 ως το 2009, εποχή κατά την οποία η CIA εφάρμοζε το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, τα βασανιστήρια της CIA εναντίον φερόμενων ως τρομοκρατών δεν συνέβαλαν στην εξασφάλιση καμίας χρήσιμης πληροφορίες. Η Επιτροπή Πληροφοριών επισημαίνει επίσης ότι η υπηρεσία παραπλάνησε τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και το Κογκρέσο αναφορικά με το πρόγραμμα προωθημένων μεθόδων ανάκρισης που χρησιμοποιούσε.

«Με συγχωρείτε, η έκθεση αυτή είναι γεμάτη μ…κίες», είπε ο Τσένι.

«Δεν έκαναν καν τον κόπο να ρωτήσουν τους ανθρώπους που εμπλέκονταν σε αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος Μπους γνώριζε τις περισσότερες λεπτομέρειές του.

«Ο ισχυρισμός που θέλει να περάσει η επιτροπή ότι με κάποιο τρόπο η υπηρεσία δρούσε ανεξέλεγκτα και ότι δεν μας ενημέρωνε –ότι δεν ενημέρωνε τον πρόεδρο– είναι σκέτο ψέμα», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μπους «γνώριζε όλα όσα έπρεπε και ήθελε να γνωρίζει» σχετικά με το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, πρόσθεσε ο ίδιος. «Γνώριζε τις μεθόδους (…) δεν έγινε καμία προσπάθεια από μέρους μου να του τα αποκρύψω (…). Ήταν πλήρως ενημερωμένος», σημείωσε ο Τσένι.

Παράλληλα ο Τσένι επεσήμανε ότι το ανακριτικό πρόγραμμα της CIA έσωσε ζωές και ότι η υπηρεσία αξίζει «επαίνους και όχι καταδίκες».

«Στην πραγματικότητα παρήγαγε χρήσιμες πληροφορίες που έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μας να κρατήσουμε την χώρα ασφαλή από άλλες επιθέσεις», εξήγησε.

«Τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει (με τον Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, τον φερόμενο εγκέφαλο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου); Να τον φιλήσουμε στα μάγουλα και να του πούμε: “Σε παρακαλούμε, πες μας όσα γνωρίζεις”; Σίγουρα όχι», πρόσθεσε.

«Κάναμε αυτό ακριβώς που έπρεπε να κάνουμε για να πιάσουμε όσους προετοίμασαν την 11η Σεπτεμβρίου και για να αποτρέψουμε άλλες επιθέσεις. Εκπληρώσαμε τις δύο αυτές αποστολές», υπογράμμισε ο Τσένι.

Αντίδραση ενός από τους ψυχολόγους της CIA
Ένας από τους δύο ψυχολόγους που διαμόρφωσαν τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε τη CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δήλωσε ότι η έκθεση της Γερουσίας που επέκρινε τις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών «έβγαζε κάποια γεγονότα εκτός συγκειμένου» και έκανε ψευδείς κατηγορίες.

«Είναι ένα μάτσο ανοησίες», δήλωσε ο Τζέιμς Μίτσελ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. «Κάποια από τα πράγματα (που αναφέρει) απλώς δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε.

Η CIA πλήρωσε 80 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία δύο πρώην ψυχολόγων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που δεν διέθεταν εμπειρία στις ανακρίσεις και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι οποίοι πρότειναν την τεχνική του εικονικού πνιγμού, τα χαστούκια στο πρόσωπο ή την εικονική ταφή ως μέσα ανάκρισης των κρατούμενων που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο Μίτσελ και ο συνάδελφός του Μπρους Τζέσεν αναφέρονται στην έκθεση με ψευδώνυμα, όμως πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τους κατονόμασαν. Ο Τζέσεν δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει την έκθεση της Γερουσίας.

Οι δύο ψυχολόγοι κατηγορούνται ότι παραβίασαν την ιατρική δεοντολογία δημιουργώντας ένα σύστημα ανάκρισης, το οποίο η επικεφαλής της επιτροπής Νταϊάν Φάινσταϊν δήλωσε ότι ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη ο Μίτσελ αρνήθηκε να εξηγήσει τι θεωρεί ότι είναι λάθος στην έκθεση, επικαλούμενος τη συμφωνία μη αποκάλυψης που έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση.

Όμως άφησε να εννοηθεί ότι η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοκρατικούς που διαθέτουν την πλειοψηφία στην Επιτροπή, κρύβει πολιτικά κίνητρα και προσπάθησε να «αμαυρώσει» όσους εμπλέκονταν στο πρόγραμμα ανάκρισης της CIA.

Η υπηρεσία είχε αναθέσει περισσότερο από το 80% του προγράμματός της στην εταιρεία των Μίτσελ και Τζέσεν, για το διάστημα από το 2005 ως το 2009.

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες της έκθεσης «αηδιαστικές και κατακριτέες», ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο ψυχολόγοι δεν είναι μέλη της οπότε δεν μπορεί να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι θα πρέπει «να λογοδοτήσουν πλήρως» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters