Ντοκιμαντέρ ερευνά την άνοδο και την κυριαρχία του Τζεφ Μπέζος (Βίντεο)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ μιλά με πρώην συνεργάτες και υπαλλήλους και ρίχνει φως στο πώς κατάφερε ο Τζεφ Μπέζος να μεταμορφωθεί από ένας απλός επιχειρηματίας στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Είναι δύσκολο για κάποιον να φανταστεί μια εποχή όταν ο Τζεφ Μπέζος, ο ιθύνων νους πίσω από την Amazon, δεν κυριαρχούσε στις αγορές. Μπορεί στο παρελθόν οι καταναλωτές να έκαναν τα ψώνια τους σε πολυκαταστήματα ή να περιμέναν εβδομάδες μέχρι να παραλάβουν το πακέτο τους από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά πλέον η άνεση που προσφέρει η Amazon μέσα από το Amazon Prime, έχει αλλάξει ριζικά τις καταναλωτικές συνήθειες.

Πώς έγινε όμως αυτό; Ένα νέο ντοκιμαντέρ ερευνά πώς έγινε η άνοδος της Amazon, με μια ιδιαίτερη έμφαση στον Τζεφ Μπέζος. Το ντοκιμαντέρ του PBS, έχει τίτλο: «Amazon Empire: The Rise and Reign of Jeff Bezos». Ερευνά τις εσωτερικές λειτουργίες της παγκόσμιας αυτοκρατορίας, από την σύλληψη της ιδέας για την Amazon το 1994, που ξεκίνησε ως ένα ταπεινό ηλεκτρονικό κατάστημα για βιβλία. Επίσης, καταγράφει την ταυτόχρονη μεταμόρφωση του Τζεφ Μπέζος από έναν απλό επιχειρηματία στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Το Amazon Empire είναι ένα τμήμα της σειράς ντοκιμαντέρ «Frontline» του PBS. Η σειρά ντοκιμαντέρ έχει προηγουμένως εξερευνήσει το Facebook. Διαθέσιμο online από την Τρίτη (25/2), το επεισόδιο αποτελεί μια δίωρη ματιά στα ηθικά διλήμματα που περιτριγυρίζουν το μονοπώλιο του marketplace της Amazon, τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα και το αμφιβόλου ποιότητας εργασιακό περιβάλλον στις αποθήκες της εταιρείας.

Ενώ ο ίδιος ο Μπέζος δεν εμφανίζεται για συνέντευξη στην εκπομπή, πολλοί πρώην εργαζόμενοι και στελέχη που έχουν συνεργαστεί με εκείνον εμφανίζονται στην κάμερα για να μοιραστούν τις απόψεις τους για την φαινομενικά ασταμάτητη πορεία της εταιρείας.

Δείτε το τρέιλερ του επεισοδίου εδώ: