Οι παρενέργειες- ντόμινο από τον χαμένο τζίρο στην εστίαση

Οι παρενέργειες- ντόμινο από τον χαμένο τζίρο στην εστίαση
Κλειστό κατάστημα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο 40% η πτώση στα αλκοολούχα ποτά - Επιπλέον μισό δισ. ευρώ «καίει» η εστίαση με κλειστά μαγαζιά και τα Χριστούγεννα, μετά από πτώση άνω του 50% στο εννεάμηνο, με βάση επίσημα στοιχεία- Στο κόκκινο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- Αβεβαιότητα για χιλιάδες εργαζόμενους.

Ένα ντόμινο παρενεργειών έχει ενεργοποιήσει στην αγορά το λουκέτο στην εστίαση παρασύροντας στη δίνη της κρίσης από εστιατόρια και μπαρ μέχρι επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών, ακόμη και μουσικούς.

Αυτό το διάστημα, η εστίαση χάνει επιπλέον περίπου μισό δισ. ευρώ, με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το τζίρο που δεν θα κάνουν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, τα οποία θα μείνουν κλειστά με κυβερνητική εντολή και την περίοδο των γιορτών. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πτώση πάνω από 50% στο εννεάμηνο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αγορά σε εποχή κανονικότητας παράγει έσοδα περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως προσφέροντας εργασία σε 330 χιλ. εργαζόμενους. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτής της αγοράς στερεί έσοδα σε προμηθευτές αλλά και εργαζόμενους μιας μεγάλης αλυσίδας συγγενών δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 62% της κατανάλωσης αλκοόλ γίνεται σε χώρους εστίασης και διασκέδασης έναντι 38% που αφορά κατανάλωση στο σπίτι. Αν και η τελευταία αυξάνει το μερίδιό της εν μέσω πανδημίας η αγορά εξακολουθεί να στηρίζεται κατά βάση στο κανάλι της εστίασης για την επιβίωσή της. Ειδικά το μερίδιο του τουρισμού στην συνολική ετήσια κατανάλωση αλκοόλ στην ελληνική αγορά είναι 7,5%, με βάση στοιχεία του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση ο Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ), η αξία της αγοράς αλκοολούχων ποτών το 2019 ανερχόταν σε 1 δις. ευρώ με ανάπτυξη 8%. Για το 2020 αναμενόταν περαιτέρω ανάπτυξη 10% αλλά η πανδημία οδήγησε σε αναθεώρηση της πρόβλεψης στο -25% μετά το πρώτο lockdown. Πλέον, με το «κλείδωμα» της εστίασης προβλέπεται πτώση 40%.

Σημειώνεται επίσης ότι στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, που περιλαμβάνει μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, απασχολούνται και χιλιάδες καλλιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικοί. Σε συνδυασμό με την απαγόρευση συναυλιών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της αποφυγής του συγχρωτισμού, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο επιπλέον 150- 200 χιλ. εργαζόμενοι στη βιομηχανία της μουσικής. Επίσης το πλήγμα είναι μεγάλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των 10-15 ατόμων, (αφού τέτοιου μεγέθους είναι οι περισσότερες από τις περίπου 80.000 επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΒΕΕ) αλλά και για τους νέους ανθρώπους, δεδομένου ότι πολλοί απασχολούνται για συμπληρωματικό εισόδημα στον κλάδο εστίασης.

Aιτήματα για στοχευμένα μέτρα

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και η οικονομική αβεβαιότητα στερούν από τους επαγγελματίες της εστίασης και τους συνδεδεμένους κλάδους, όπως η ψυχαγωγία ευρύτερα την δυνατότητα να δουν με μια κάποια αισιοδοξία την έναρξη της νέας χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό είναι επίκαιρη η συζήτηση για στοχευμένα μέτρα, όπως η επιδότηση του κλάδου με το 30% του τζίρου του 2019, ένα κονδύλι 160 εκατ. ευρώ, αλλά και το θέμα του ΦΠΑ. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τον ΕΦΚ, αποτελούν ζητούμενα και για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες επιβαρύνουν την κατανάλωση και υπονομεύουν την δυναμική των εξαγωγών του κλάδου, που συνεχίζει να γράφει θετικό πρόσημο και εν μέσω πανδημίας.