Ντομπρόβσκις: Σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη – Απαισιοδοξία για συμμετοχή του ΔΝΤ

Ντομπρόβσκις: Σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη – Απαισιοδοξία για συμμετοχή του ΔΝΤ

Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη βρίσκεται στην παρούσα φάση στο επίκεντρο των συζητήσεων, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία μιλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα θα πληρώνει περισσότερα αν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα αν είναι σε στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στο σενάριο ελάφρυνσης του χρέους, γνωστό ως «γαλλικό μοντέλο».

Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις αφορούν στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 130,9 δισ. ευρώ, που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο πρόγραμμα, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, προσθέτει, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής. Αντίθετα, ο κ. Ντομπρόβσκις είναι καθησυχαστικός ότι το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, καθώς τονίζει: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Η «Welt» για το αναπτυξιακό σχέδιο

«Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Die Welt για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στη Βουλή σχέδιο «που θα διασφαλίζει την ανάκαμψη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος».

Η γερμανική εφημερίδα, βασιζόμενη σε έγγραφο 104 σελίδων που έχει στην κατοχή της, γράφει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο. Βασικές προτεραιότητες, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρση των capital control και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ειδικότερα και προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζών, φέρεται να εξετάζεται τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθά στην αξιολόγηση των κόκκινων δανείων.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με το παρελθόν οι δανειστές φαίνεται να αποτιμούν σήμερα πιο θετικά την κατάσταση στην Ελλάδα και να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τον βαθμό συνεργασίας με τη σημερινή κυβέρνηση.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα, φαίνεται να εξετάζει τώρα και κατά την εκπνοή του προγράμματος την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τη Welt, το ερώτημα είναι πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για δυνητικούς επενδυτές, καθώς εξίσου σημαντικό για τους επενδυτές είναι με ποιον τρόπο θα εγκαταλείψει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.

Δείτε ακόμη: Μήνυμα των Βρυξελλών: Στις 21 Ιουνίου αποφασίζουμε για το ελληνικό χρέος με ή χωρίς το ΔΝΤ