Ντόναλντ Τραμπ: Οι τελευταίες μέρες ενός «Αυτοκράτορα» Προέδρου

Ντόναλντ Τραμπ: Οι τελευταίες μέρες ενός «Αυτοκράτορα» Προέδρου
epaselect epa08797681 US President Donald J. Trump speaks on election night at an event at the White House in Washington, DC, USA, 04 November 2020. Americans voted to choose the next President of the United States to serve from 2021 through 2024. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν ήταν να συγκρίνουμε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ με Αυτοκράτορα του παρελθόντος το μυαλό μας μπορεί να πάει σε πολλούς.

Τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τραγικό Ηγεμόνα του Βυζαντίου, που είδε την Πόλη να καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς.

Τον τελευταίο Αυτοκράτορα της δυναστείας των Qing Που Γι, όταν ηττήθηκε η πατρίδα του από τον Βρετανικό στόλο στους δυο πολέμους, o οπoίος και στη συνέχεια κατέληξε στα χέρια του Μάο.

Τον Αυτοκράτορα πασών των Ρωσιών Νικόλαο τον δεύτερο με την εικόνα του εκτελεστικού αποσπάσματος των μπολσεβίκων να σημαδεύει αυτόν και την οικογένεια του.

Όχι. Κανένας από αυτούς δεν προσομοιάζει στον απερχόμενο Προέδρο των ΗΠΑ. Αν κάποιος θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτόν είναι βέβαια..ο Καίσαρας Νέρων.

Για να είμαστε δίκαιοι δεν παραβλέπουμε τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της εξωτερικής του πολιτικής – Ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, αλλά εγκατάλειψη των συμμάχων του σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν, ή το Κουρδιστάν.

Μιλάμε για τις τελευταίες ημέρες της Προεδρίας του. Η «φωτιά» που άναψε την νύχτα των εκλογών, έχει φουντώσει για τα καλά την τελευταία εβδομάδα και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι την ημέρα που θα συνεδριάσουν στο Κογκρέσο οι Γερουσιαστές, ένας ή μια  από κάθε Πολιτεία σε μια τυπική διαδικασία επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Και τι δεν έκανε τις τελευταίες ημέρες και αφού είχαν προηγηθεί δικαστικές αποφάσεις αμέτρητες από τα τοπικά δικαστήρια, τα Ανώτατα Δικαστήρια των Πολιτειών, ακόμη και του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Όλες οι προσφυγές για ματαίωση των αποτελεσμάτων των εκλογών και με σύνθημα «μας κλέβουν τους ψήφους» απορρίφθηκαν.

Χαρακτηριστικά αποκάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο «ανίκανο».

Τις τελευταίες ημέρες:

Είδε το Κογκρέσο να απορρίπτει το βέτο του για τις αμυντικές δαπάνες με συντριπτική πλειοψηφία. Κάτι που δεν έχει συμβεί στην διάρκεια της θητείας .Άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος. Και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο του Κογκρέσου Μακ Κόνελ και τα μέλη του Κογκρέσου του κόμματός του.

Προχώρησε σε προκλητικές παροχές αμνηστίες ακόμη και για καταδικασμένους πρώην συνεργάτες του- Μάναφορτ, Τζώρτζ Παπαδόπουλος   και προληπτικά σε μέλη της οικογενείας του-Κουσνέρ-.

Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο και κοντά στις κρίσιμες στιγμές 5 και 6 Ιανουαρίου βάζει φωτιά, καλώντας υποστηριχτές του στο κέντρο της Ουάσιγκτον, σε μια διαδήλωση-επίδειξη δύναμης, τη στιγμή που το Κογκρέσο αναμένεται να επικυρώσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές.

Στο  Κογκρέσο έχοντας στο πλευρό του ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές επιχειρεί να κερδίσει την Προεδρία όπως γράψαμε προηγουμένως, ενώ έχει κινητοποιήσει και το «πεζοδρόμιο». Για την  εκλογή δυο γερουσιαστών της Τζώρτζια, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε στελέχη του κόμματός του, ώστε να «κερδηθούν» οι 10000 ψήφοι που χρειάζονται για τον έλεγχο και της Γερουσίας. Τα όσα είπε είναι ανατριχιαστικά και αποκαλύφθηκαν από μαγνητοφώνηση, προφανώς από κάποιον δικό του, στη Washington Post.

Πως θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία ; Τι άλλο μπορεί ακόμη να βγάλει από το καπέλο του μέχρι την ημέρα ορκωμοσία του νέου Προέδρου; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά οι φωτιές που άναψε θα χρειαστεί μεγάλος κόπος και χρόνος για να τις σβήσει ο νέος Πρόεδρος.

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ.