Η Ντόροθι Κινγκ αμφισβητεί τα αποτελέσματα από τον ομαδικό τάφο της Αμφίπολης

Η Ντόροθι Κινγκ αμφισβητεί τα αποτελέσματα από τον ομαδικό τάφο της Αμφίπολης

Η Βρετανίδα αρχαιολόγος υποστηρίζει πως δεν είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα στον Τάφο αλλά ο ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, την οποία είχε αναλάβει διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκρίτειου, ακολούθησαν ποικίλα σχόλια.

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ δε δίστασε να σχολιάσει δημοσίως, τόσο στο μπλογκ της όσο Twitter τον ομαδικό τάφος της Αμφίπολης.

Η ίδια έγραψε στον λογαριασμό της «Κάντε τα μαθηματικά» υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο πως η νεκρή που βρέθηκε στον τύμβο δεν είναι η Ολυμπιάδα καθώς εκείνη γεννήθηκε το 370 πΧ και πέθανε το 316 πΧ, σε ηλικία περίπου 54 ετών, όμως τα οστά στον τάφο μαρτυρούν πως η νεκρή γυναίκα ήταν άνω των 60 ετών. Ενώ εικάζει πως η Ολυμπιάδα -σύμφωνα με επιγραφές- φαίνεται ότι έχει ταφεί στην Πύδνα. Άρα ο τάφος της Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να έχει χτιστεί πριν από τη Μάχη της Πύδνας. «Υπάρχουν ακόμη οστά ζώων, συμπεριλαμβανομένων αλόγων, το οποίο ενισχύει την άποψη ενός μακεδονικού βασιλικού τάφου», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τους σκελετούς των δύο ανδρών, η Ντόροθι Κινγκ υποστηρίζει πως και οι δυο τους ήταν ηλικίας από 30 συν έως 40 και κάτι ετών, ενώ ο σκελετός που ανήκει στον νεότερο από τους δύο φέρει σημάδια από χτυπήματα με αιχμηρά αντικείμενα. «Πιθανότατα τραυματίστηκε θανάσιμα από μαχαίρι», γράφει και προσθέτει: «Ο μεγαλύτερος από τους δύο άνδρες έχει ένα παλιό κάταγμα στον καρπό. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι και οι δυο τους ”έχουν εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και βλάβες σε διάφορα σημεία του σκελετού τους”. Αυτά θα μπορούσαν να σχετίζονται με θέματα γενετικής».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποκλείει κάποιος από τους σκελετούς να ανήκει στον Ηφαιστίωνα. «Ο Ηφαιστίωνας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς πέθανε στα 32 του και δεν δολοφονήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ντόροθι Κινγκ υπογραμμίζει ότι μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να είναι ο Φίλιππος Γ’ ο Αριδαίος, ο οποίος δολοφονήθηκε και η ηλικία που πέθανε ταιριάζει με αυτή του ενός από τους νεκρούς άνδρες.

«Ξέρουμε ότι πέθανε το 317 π.Χ., αλλά αργότερα θάφτηκε μαζί με τη σύζυγό του Ευρυδίκη Β’ Ανταία και τη μητέρα της Κυνάνη. Αλλά η Κυνάνη πέθανε το 323 π.Χ. και είναι πάρα πολύ νέα για να είναι η γυναίκα στον κιβωτιόσχημο τάφο», προσθέτει.

«Ο λόγος που καταλήγω στον Φίλιππο Γ’ και την Ευρυδίκη είναι γιατί η Αμφίπολη είναι ο τόπος όπου κρατήθηκαν όμηροι και πιθανότητα σκοτώθηκαν. «Με τα δεδομένα που έχω, ταιριάζει ο τάφος να κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή αμέσως μετά, αλλά ο αποτεφρωμένος πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί αργότερα. Ο Κάσσανδρος τους έθαψε με τιμές, αφού τους δολοφόνησε και παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσαλονίκη, για να παγιώσει το αίτημά του για τον θρόνο. Οπότε, ναι, η δολοφονία και μετά η τιμητική ταφή είναι παράξενη, αλλά έτσι ήταν η πολιτική εκείνων των ημερών».

«Αν και δεν μπορώ να βρω κάποια πηγή που να αναφέρει ότι η Ανταία είχε ένα μωρό, το νεογέννητο θα μπορούσε να έχει δολοφονηθεί από το χέρι του Κάσσανδρου και να ήταν αυτό που τον οδήγησε να τους σκοτώσει όλους, ως πρώτο στάδιο του σχεδίου του για να καταλάβει τον θρόνο, εξολοθρεύοντας τους εχθρούς του. Οσον αφορά τη γυναίκα άνω των 60, θα μπορούσε να είναι κάποια πρόγονός τους, όπως η Δηιάνειρα. Το αποτεφρωμένο πέμπτο σώμα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Αν ήταν γυναίκα, θα μπορούσε να είναι η Ευρυδίκη, αλλά ενδεχομένως και η Κυνάνη».

2
3
4
5