Ντράγκι: Αν θέλετε μεγαλύτερα επιτόκια, ξοδέψτε περισσότερα χρήματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε σαφές μήνυμα στις πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης που ζητούν άμεση αλλαγή πολιτικής.

Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, αν χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, δήλωσε την Παρασκευή ο Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι, που αποχωρεί στα τέλη του μήνα, έβαλε στο στόχαστρο τους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε. στις πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση πλεονασμάτων παρά την οικονομική στασιμότητα.

«Μια πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα καθιστούσε πιο δυνατό να προσαρμόσουμε πιο γρήγορα τις πολιτικές μας, για τις οποίες όλοι γνωρίζουμε καλά ότι έχουν αρνητικές συνέπειες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας», ανέφερε ο Ντράγκι σε εκδήλωση στο Μιλάνο. Οι χώρες της ευρωζώνης κάλεσαν τη Γερμανία και την Ολλανδία αυτή την εβδομάδα να επενδύσουν περισσότερο, αλλά συνάντησαν την αντίσταση των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε επίσης τον ρόλο της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση το 2015, όταν έκλεισε την στρόφιγγα φθηνής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, αναγκάζοντας την τότε κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και αποδυναμώνοντας την διαπραγματευτική της ισχύ με τους δανειστές.

«Η ΕΚΤ ενήργησε στα όρια των αρμοδιοτήτων της» δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Σε τελική ανάλυση, ήταν μια προσέγγιση που λειτούργησε τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, αν και το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικό λαός ήταν υψηλό» υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα