Ντράγκι: «Kαμία αντιπαράθεση» με τον Τσακαλώτο – Αισιόδοξος για τα προαπαιτούμενα

Ντράγκι: «Kαμία αντιπαράθεση» με τον Τσακαλώτο – Αισιόδοξος για τα προαπαιτούμενα
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, September 23, 2015. The ECB needs more time to assess if it will have to beef up its 1 trillion euro plus asset-buying program, ECB President Draghi said, confounding some expectations that the bank was ready to expand quantitative easing. REUTERS/Yves Herman - RTX1S1NI

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαψεύδει πως υπήρξε κόντρα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών - Τι δηλώνει για το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος. 

«Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε «καμία αντιπαράθεση» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης που είχε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στην Ευρωβουλή, σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου, το οποίο σημείωνε ότι κατά το περασμένο Eurogroup o επικεφαλής της ΕΚΤ αμφισβήτησε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα, ο Μ. Ντράγκι είπε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι σωστό» και ότι δεν υπήρξε «κάποια αντιπαράθεση».

«Υπήρχε μια παρουσίαση που αφορούσε τα “κόκκινα” δάνεια και την ανάγκη μείωσης τους μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «πολλά» και ότι απομένουν «κάποιες ενέργειες» που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά το τέταρτο πρόγραμμα, είπε πως «δεν είναι δουλειά του προέδρου ΕΚΤ», να εξετάσει κάτι τέτοιο, αλλά των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο κ. Τσακαλώτος είπε το ίδιο. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο», κατέληξε.

Ο κ. Ντράγκι ερωτήθηκε επίσης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το αν συμμερίζεται τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στη βάση των ανακοινώσεων του Eurogorup, αλλά και της αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης ή εάν είναι περισσότερο απαισιόδοξος. Απαντώντας στην ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε: «Όχι, δεν είμαι απαισιόδοξος. Όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί και τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν και αφορούν το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Επιπλέον ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι ιδίως στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών απαιτείται μια αξιολόγηση από τους θεσμούς, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απρόσκοπτη και χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς εφαρμογή τους. Τέλος, σημείωσε ότι τα θεσμικά όργανα αναμένεται να το εξετάσουν κατά τις αρχές Μαρτίου, οπότε θα είναι διαθέσιμες κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ