«Ντρέπομαι ως Γερμανός για τις ελληνικές επανορθώσεις»

«Ντρέπομαι ως Γερμανός για τις ελληνικές επανορθώσεις»

Τι δήλωσε ο πρώην επίτροπος οικονομίας και ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Επικριτικός για τη στάση της Γερμανίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα των ελληνικών πολεμικών αποζημιώσεων ήταν ο πρώην επίτροπος οικονομίας και ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Η μονομαχία στο N-tv» δήλωσε:  «Ντρέπομαι ως Γερμανός γι αυτό… που κάνουμε εδώ και δεκαετίες στο θέμα αυτό. Τους ξεγελάσαμε και αποφύγαμε στην πραγματικότητα τις ευθύνες μας. Ποντάραμε στο ότι το πρόβλημα θα λυθεί με βιολογικό τρόπο (ενν. θα λυθεί όταν πεθάνουν οι παθόντες)».

Ο Φερχόιγκεν είπε επίσης, ότι η σύνδεση των αποζημιώσεων με το ελληνικό χρέος δεν είναι έξυπνη, επί της ουσίας όμως η Ελλάδα έχει δίκιο: «Το ελάχιστο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος, με το οποίο θα καταστεί δυνατή τη βοήθεια προς τα άμεσα θύματα στις δύσκολες συνθήκες ζωής που διάγουν».

Ο Φερχόιγκεν, απέκλεισε κατηγορηματικά το Grexit, διότι δεν το επιτρέπει απλώς η συνθήκη της Λισσαβώνας. «Δεν μπορούν να βγουν από το ευρώ και δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να βγουν». Η μόνη δυνατότητα θα ήταν η έξοδος από την Ε.Ε., κάτι όμως που θα έπαιρνε χρόνια. Η Ελλάδα θα παρέμενε το προβληματικό παιδί της Ευρώπης και μετά από τυχόν έξοδο από την ευρωζώνη: «Η υπόθεση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με την έξοδο είναι εντελώς λάθος».

Ο άλλος καλεσμένος, ο οικονομολόγος Χανς- Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου οικονομικών μελετών Ifo, ζήτησε και πάλι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την άμεση υποτίμησή της.

«Για μένα αυτό είναι κάτι σαν την παραμονή σε νοσοκομείο, όπου μπορεί κανείς να αναρρώσει, ώστε μετά να επιστρέψει, αντί να δοκιμάζεται το αδύνατο, δηλαδή η επίλυση τους προβλήματος εντός της ευρωζώνης »

Ο Ζιν κατηγόρησε μάλιστα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι προκαλεί το Grexit: «Λέει ότι αν παραμείνω στο ευρώ χρειάζομαι πάρα πολλά χρήματα και αν δεν τα πάρω τότε θα πρέπει να μας διώξετε. Τότε θα μπορεί να απευθυνθεί προς το λαό και να πεί: Δεν θέλουμε να βγούμε, αλλά δεν μας απομένει τίποτε άλλο να κάνουμε. Διότι πρέπει σε περίπτωση εξόδου να κινητοποιήσει συγκινησιακά το λαό και αυτό θα το καταφέρει μόνο με το να στήσει καβγά με τη Γερμανία και αυτό ακριβώς πράττει συνειδητά.»