Ντρογκμπά: Ο άνθρωπος που σταμάτησε έναν εμφύλιο πόλεμο

Ντρογκμπά: Ο άνθρωπος που σταμάτησε έναν εμφύλιο πόλεμο

Ένα άρθρο για τον ποδοσφαιρικό ηγέτη της Ακτής Ελεφαντοστού που με τις προσπάθειες συνέβαλε στο τέλος ενός αιματηρού εμφυλίου στη χώρα του.

«Έχει κέφια ο Ντρογκμπά» έλεγε το άσμα των Locomondo. Και όταν έχει κέφια ο Ντιντιέ Ντρογκμπά μπορεί να αλλάξει τον ρου του αγώνα από μόνος του. 

Ταλέντο όσο λίγοι και μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, δεν το βάζει κάτω ακόμα και στα 36 του χρόνια. Μιλάμε άλλωστε για έναν άνθρωπο που είναι υπόδειγμα εργατικότητας και άριστης ιδιοσυγκρασίας, εντός και εκτός γηπέδων. Ο Ντρογκμπά όμως, είναι και κάτι περισσότερο από ποδοσφαιριστής.

Μια από τις ιστορίες που σχετίζονται με το όνομα του και παραμένουν ελαχίστως γνωστές, είναι το γεγονός ότι ο Ντιντιέ, το πρόσφατο 2006, λίγο πριν το Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς, κατάφερε να σταματήσει έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του. Και αν δεν τον σταμάτησε ακριβώς ο ίδιος, τουλάχιστον συνέβαλε τα μέγιστα στην παύση των εχθροπραξιών.

Πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος
Το 25% του πληθυσμού, κυρίως στο Βορρά της Ακτής Ελεφαντοστού, είναι μετανάστες που συνέρρευσαν τις τελευταίες δεκαετίες, αναζητώντας δουλειά στις φυτείες. Η καταχώριση αρκετών από αυτούς στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς να κατέχουν την ιθαγένεια, αποτελεί κόκκινο πανί για τους Νότιους. Η ύπαρξη νόμου που περιορίζει την αναγνώριση ιθαγένειας πυροδότησε ποικιλοτρόπως την πολιτική αστάθεια και τις συγκρούσεις του παρελθόντος:

Οδήγησε σε διάσπαση την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που είχε συσταθεί μετά το πραξικόπημα του 1999 και τροφοδότησε την εξέγερση των Βορείων μετά τις εκλογές του 2000. Από τότε, η Ακτή μπήκε στη δύνη του εμφυλίου.

Το πραγματικό θέμα πίσω από το αδιέξοδο της χώρας είχε να κάνει με την απόπειρα της Γαλλίας να ελέγξει τη περιοχή. Από τη μια ο Γκμπάγκμπο είχε τεθεί εναντίον του γαλλικού ιμπεριαλισμού στη χώρα, και στήριζε μπροστά από τις κάμερες τουλάχιστον την έννοια του παναφρικανισμού, ενώ από την άλλη ο Ουατάρα, ήταν πάντα συγκαταβατικός απέναντι στα γαλλικά συμφέροντα στη χώρα του.

Η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Τα γαλλικά συμφέροντα σήμαιναν πως οι γαλλικές εταιρίες είχαν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ακτής, δεν πλήρωναν φόρους στην πατρίδα του Ντρογκμπά, ενώ όλα τα κέρδη τους επέστρεφαν στη Γαλλία. Ο Γκμπάγκμπο δεσμεύτηκε να εθνικοποιήσει κάποιες βιομηχανίες κλειδιά, που βρίσκονται υπό γαλλικό έλεγχο.

Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία μετά τις εκλογές που ακολούθησαν και στις οποίες ηττήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr