NYT: Η Μέρκελ θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι σε άλλο κόσμο

NYT: Η Μέρκελ θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι σε άλλο κόσμο

Αυτό φέρεται να είπε στον Ομπάμα η Καγκελάριος σύμφωνα με την εφημερίδα – Δεν σχολιάζει η Γερμανία. 

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται «σε έναν άλλο κόσμο».

Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει ότι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η Μέρκελ με τον Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εμπιστευτικό».

H ίδια εφημερίδα σε ανάλυση της χαρακτηρίζει την κρίση στην Ουκρανία ως τη «μεγαλύτερη πρόσκληση» του Μπάρακ Ομπάμα.  «Καθώς οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ενισχύει την παρουσία της στην Κριμαία και φιλορωσικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά διεθνή κρίση, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο».

Διαβάστε: Κατηγορηματική διάψευση της Ρωσίας περί τελεσιγράφου στην Κριμαία

Συγκρίνοντας την κρίση στην Ουκρανία με τις άλλες διεθνείς κρίσεις (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Αίγυπτο), επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, ο αμερικανικός πολιτικός κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενωμένος στο αίτημα μιας «αυστηρής απάντησης» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Κανένας σημαντικός πολιτικός ηγέτης στην Ουάσιγκτον δεν κάλεσε για στρατιωτική απάντηση, αλλά πολλοί επιθυμούν ο κ. Ομπάμα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα απ’ ότι έχει κάνει μέχρι τώρα», όπως επισημαίνεται.

«Είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο τεστ στην εξωτερική πολιτική της προεδρίας Ομπάμα», δήλωσε ο διπλωμάτης καριέρας και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπους, Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο διότι είναι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος στην Ευρώπη που μπορεί να τον πλησιάσει σε ισχύ. Θα πρέπει να καθοδηγήσει».