Η μεγάλη αλλαγή της XEROX και τα σχέδια της για την Ελλάδα

Η μεγάλη αλλαγή της XEROX και τα σχέδια της για την Ελλάδα
epa05276936 A undated handout image provided by Xerox showing the company logo and building at Xerox Square, Rochester, NY, USA. Xerox reported their 1st quarter 2016 results on 25 April 2016, saying their total revenue stood at 4.3 billion USD, less 4 per cent or 3 per cent in constant currency, compared to 1st quarter in 2015. EPA/XEROX / HO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo:

Ο Βασίλης Ραμπάτ μίλησε για τη Xerox Hellas και τη δυναμική που καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα βασικά σημεία του νέου στρατηγικού πλάνου της εταιρείας, με στόχο την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην ελληνική αγορά παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas, Βασίλης Ραμπάτ.

Η αλλαγή σελίδας για τον πολυεθνικό κολοσσό αφορά στον διαχωρισμό και τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 – με τη μεν πρώτη, που θα κρατήσει το όνομα Xerox, να επιφορτίζεται με την τεχνολογία εγγράφων και τη δεύτερη να δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών επιχειρηματικών διαδικασιών λειτουργώντας υπό το όνομα Conduent.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο κ. Ραμπάτ ανέφερε ότι ο κλάδος των εκτυπώσεων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση, τόσο λόγω της κρίσης όσο και των νέων τεχνολογιών που αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. «Αν συγκρίνει κανείς τα κομμάτια που πωλούνταν προ κρίσης σε σχέση με τα τεμάχια που πωλούνται σήμερα τα νούμερα έχουν πέσει πάνω από 50%. Ταυτόχρονα, αυτή η περίοδος, για εμάς που είμαστε προσανατολισμένοι στις υπηρεσίες, αποτέλεσε μια ευκαιρία καθώς η Xerox είχε ήδη αλλάξει στρατηγική κάνοντας focus στο leasing και στις ολοκληρωμένες υπηρεσίες management services τις οποίες έφερε πρώτη στην Ελλάδα».

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των επιχειρήσεων να εξορθολογήσουν τα κόστη τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους το ίδιο καλά, η Xerox αύξησε τα μερίδιά της, αφού μέσω της τεχνολογίας που προσφέρει εγγυάται και βελτίωση της παραγωγικότητας. «Το πιο σημαντικό είναι ότι πηγαίναμε στις επιχειρήσεις, τους αναλύαμε τα δεδομένα κόστους και λειτουργίας και τους προσφέραμε, χωρίς καμία αρχική επένδυση, σημαντικότατη μείωση κόστους τουλάχιστον 30%».

Ο ίδιος προσθέτει πως τα νέα δεδομένα επιτάσσουν οι εταιρείες να εγκαταλείψουν τη λογική του να αγοράσουν οι ίδιες τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους και πάνε πλέον σε μια συνολική πρόταση ενός εσωτερικού outsourcing που «κουμπώνει» στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. «Μέσω κεντροποίησης συστημάτων με περισσότερες δυνατότητες, προτείνουμε μια συνολική λύση όπου συγκεντρώνουμε την παραγωγή, προσφέρουμε νέα τεχνολογία και ο πελάτης έχει να ασχοληθεί όλο και λιγότερο με τη διαχείριση. Ήταν ένας πυλώνας ο οποίος γνώρισε ανάπτυξη και εμείς ήμασταν από τους κερδισμένους της κρίσης».

Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να βελτιώσουν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον την παραγωγικότητά τους, κάνοντας πράγματα τεχνολογικώς προηγμένα σε σύγκριση με το παρελθόν. «Όσον αφορά τις υπηρεσίες, τολμώ να πω, ότι είμαστε ο market leader έχοντας ως πελατολόγιο 300 μεγάλου και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Βάσει των επίσημων στοιχείων της Infosource, είμαστε Νο1 στα μεσαία και μεγάλα μηχανήματα, ενώ στα Α4 συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στους 4 μεγαλύτερους παίχτες».

Παράδειγμα προς μίμηση η Xerox Hellas– Παραμένει επισφαλές το οικονομικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την μητρική εταιρεία, η Xerox Ελλάδος αποτελεί ένα role model, αφού όπως επισημαίνει ο κ. Ραμπάτ, η Ελλάδα είναι από τις χώρες, που αναλογικά με το μέγεθός τους, καταγράφει από τα μεγαλύτερα μερίδια αγορά και εν μέσω κρίσης, από τις συνολικά 180 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. «Στην Ευρώπη θεωρούμαστε από τις δυο καλύτερες εταιρείες που παρουσιάζουν υγιή κερδοφορία και αυξάνουν διαρκώς τα μερίδιά τους».

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν στο επενδυτικό πλάνο της μητρικής εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική αγορά, ο κ. Ραμπάτ απάντησε πως οι επενδύσεις γίνονται σε κεντρικό επίπεδο και πως η κάθε αγορά παίρνει την τεχνογνωσία και την ενσωματώνει στο εσωτερικό της. «Όπως όλες οι πολυεθνικές έτσι και η Xerox βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να θεωρεί επισφαλές το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να δούμε στο μέλλον να γίνονται επενδύσεις στη χώρα μας».

Τέλος ο κ. Ραμπάτ διευκρίνισε ότι διαβλέπει και άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη μεγάλη γκάμα των εξελιγμένων i-series συσκευών, στην ψηφιακή εκτύπωση βιβλίων και συσκευασιών, καθώς και σε πολλά πρωτοποριακά software, όπως το Easy Translation App, την πρώτη εφαρμογή για εκτυπωτές που μεταφράζει αυτόματα σε 45 γλώσσες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όσο για το πώς θα κλείσει η χρονιά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα κέρδη θα αγγίξουν τα 6 εκατ. ευρώ και ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, κινούμενος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.