O αυτοδημιούργητος Αμερικανοτραφής εφοπλιστής που ταράζει τα λιμνάζοντα κομματικά νερά του ΣΥΡΙΖΑ

O αυτοδημιούργητος Αμερικανοτραφής εφοπλιστής που ταράζει τα λιμνάζοντα κομματικά νερά του ΣΥΡΙΖΑ
Ανοίγει τα χαρτιά του την Τρίτη για το εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο. Θα προηγηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γήπεδο «Σπόρτιγκ» (Ηλ. Ζερβού 88, Αγ. Ελευθέριος, Πατήσια). Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά το Διαρκές Συνέδριο, με αποκορύφωμα τις δύο εκλογικές κάλπες, στις 10 και 16 του ίδιου μήνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ασυμφωνία για τη διεξαγωγή ή μη τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

Με ανάρτησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε πως «προτείναμε αντί του debate– τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής συζήτησης με τη συμμετοχή και των τεσσάρων υποψηφίων, πρόταση που έγινε δεκτή και θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά – που είχε άλλωστε στείλει σχετική πρόσκληση».

«Βιώνουμε ένα δραματικό καλοκαίρι, με πυρκαγιές που προκαλούν ανυπολόγιστη καταστροφή στη χώρα, και αναδεικνύουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την αναποτελεσματικότητα μιας τραγικής κυβέρνησης και ενός ανήμπορου κράτους.

Κατά συνέπεια, η πρόταση για ένα debate, με όρους μάλιστα τηλεοπτικού θεάματος, μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ιδωθεί υπό το φως των νέων δεδομένων, αφού ενδεχόμενη διεξαγωγή του, μέσα σε αυτό το κλίμα, θα έδειχνε αδιαφορία για την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες»

Δείτε όλη την ανάρτηση

Στη μέχρι τώρα προεκλογική «εκστρατεία» τρέχουν 4 υποψηφιότητες: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη

Τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον στρέφεται και στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ως Έλληνας του εξωτερικού και αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για το μόνο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τους 4 υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος, που τρέχει σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Ο 35χρονος αυτοδημιούργητος εφοπλιστής έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα κομματικά νερά, καθώς η παρουσίαση μιας πολιτικής πλατφόρμας στις αρχές της εβδομάδας ήταν, καθώς φαίνεται, το πρώτο σήμα της έντονης στο εξής, εσωκομματικής του παρουσίας. Αντικαθιστώντας την λέξη «Αριστερά» με την «Ανασυγκρότηση», η πολιτική πλατφόρμα του κ. Κασσελάκη φέρει τον τίτλο ««ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΡΑ» και περιλαμβάνει «έμπρακτες προτάσεις για τη Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση της χώρας», όπως: Διαφάνεια παντού, κατάργηση βουλευτικών προνομίων, διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, επαγγελματικός στρατός με κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τομές σε δικαιοσύνη, φορολογία, παιδεία, με αποτέλεσμα να ενθουσιάσει τον Βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefanos Kasselakis (@skasselakis)

Όπως αναφέρεται στο site του ΣΥΡΙΖΑ, «Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννηθήκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο αμερικανοτραφής και αυτοδημιούργητος εφοπλιστής διαβεβαιώνει ότι διαβάζει όλες τις προτάσεις που του στέλνουν.

«Κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα τις δείτε σύντομα να εντάσσονται στο σχέδιό μας. Σας παραθέτω εδώ, σε κάρτες, τα βασικά σημεία της πλατφόρμας μας και περιμένω και νέες προτάσεις σας. Γιατί μόνο με διάδραση, μόνο με το «μαζί», μόνο με σχέδιο, αλλάζει η Ελλάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Με τις φήμες γύρω από το πρόσωπό του να φουντώνουν κατακόρυφα τις τελευταίες ώρες και με ορμητήριο τα Χανιά, ο κ. Κασσελάκης δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακόμη και αύριο, αλλά από το περιβάλλον του διαμηνύεται πως οι όποιες αποφάσεις, θα παρθούν τη Δευτέρα, με ανακοίνωση η οποία θα ακολουθήσει την Τρίτη.

Έντονη η αντίδραση του Τάκη Κατσαρού

Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, επιτέθηκε εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, ζητώντας, μάλιστα, να περάσει από το Πειθαρχικό του κόμματος γιατί -όπως ανέφερε- κάνει δικό του πολιτικό παιχνίδι.

“Ο κ. Κασσελάκης ήταν ένας από τους εκατοντάδες υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Ο κύριος αυτός που
α) δεν εξελέγη
β) δεν ανήκει σε κανένα κομματικό όργανο
γ) είναι αμφίβολο αν είναι μέλος του κόμματος
δ) δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποφασίζει αίφνης να οργανώσει μια προσωπική πολιτική καμπάνια με σκοπό να πλασαριστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ως Κασσελάκης, όχι ως μέλος ή εκπρόσωπος κάποιας εσωκομματικής ομάδας ή συλλογικότητας, ακόμη και στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η έντονη αυτή δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τις εκλογές (αυτές τελείωσαν), ούτε με τις αυτοδιοικητικές (αφού δεν είναι υποψήφιος).

Άρα, προς τι αυτή η καμπάνια και η υπερπροβολή; Με ποια αφορμή; Προς τι οι χορηγούμενες αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη στο Facebook, η φιλοξενία των απόψεών του σε διάφορα μέσα κάτι που δείχνει ότι έχει υπάρξει μια προσεκτική οικοδόμηση σχέσεων με μηντιακούς κύκλους και αποδεικνύει την ύπαρξη κέντρου/κέντρων υποστήριξής του, εκτός κόμματος.

Αυτές οι καινοφανείς πρακτικές που δεν υπακούουν σε κανέναν συλλογικό-καταστατικό κανόνα, προκαλούν τουλάχιστον απορία για τις στοχεύσεις τους. Αλλά και θυμηδία, ειδικά με την παραποίηση του τίτλου του κόμματος από τον κ. Κασσελάκη και την αντικατάσταση της λέξης “Αριστερά” με τη λέξη “Ανασυγκρότηση”. Είναι προβληματικό που μέχρι στιγμής αυτή η δραστηριότητα του κ. Κασσελάκη, δεν απασχολεί τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Κανείς δεν εξηγεί που οφείλεται αυτή η ασυλία και η ανοχή στην προσωπική εκστρατεία του κ. Κασσελάκη, με τη χρήση του τίτλου του ΣΥΡΙΖΑ και των συμβόλων του. Θα μπορούσε άραγε οποιοδήποτε μέλος του κόμματος να κάνει το ίδιο; Να εξαγοράζει δημοσιότητα; Να στήνει μηχανισμό προβολής σε μη εκλογική περίοδο; Να επισκέπτεται περιοχές και να προβαίνει σε δηλώσεις, παρ’ ό,τι δεν έχει καμιά επίσημη ιδιότητα; Καταλαβαίνει κανείς τη διαλυτική επίδραση τέτοιων πρακτικών;

Ας ελπίσουμε έστω και καθυστερημένα να ασχοληθούν με την περίπτωση Κασσελάκη τα αρμόδια κομματικά όργανα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν δικαιούται να καταθέτει τις απόψεις του ή να τις τιτλοφορεί με βαρύγδουπους τίτλους, καλώντας μάλιστα τους φίλους και ακόλουθους του να τις εμπλουτίσουν.

Καθένας μπορεί να έχει το ψώνιο οι θέσεις του να λογίζονται ως συνολικό πολιτικό πρόγραμμα, που συνήθως είναι υπόθεση ενός κόμματος, ενός κινήματος ή μιας συλλογικότητας. Ο Κασσελάκης δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα φαντασιώνεται ότι είναι δημιουργός μιας νέας μεγάλης τομής στα πολιτικά πράγματα. Το θέμα δεν είναι ο κάθε Κασσελάκης, η σοβαρότητα ή η φαιδρότητά του. Το ζήτημα είναι τι πράττουν όσοι/ες έχουν ταχθεί να προστατεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τέτοιες θρασύτατες πρακτικές και συμπεριφορές”, τόνιζε σε ανάρτηση του ο Τάκης Κατσαρός.