Ο αγωγός Nord Stream 2 μπαίνει στο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που ετοιμάζουν οι Δυτικοί

Ο αγωγός Nord Stream 2 μπαίνει στο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που ετοιμάζουν οι Δυτικοί
06 January 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz-Mukran: Pipes for the construction of the Nord Stream 2 natural gas pipeline from Russia to Germany and the Baltic Pipe from Denmark to Poland are stored at the port of Mukran on the island of Rügen. Mecklenburg-Western Pomerania is apparently planning to use a state-owned foundation to ensure the completion of the controversial Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline. Construction of the pipeline was halted shortly before completion at the end of 2019 after European companies bowed to pressure from the US and withdrew pipe-laying ships from the Baltic Sea. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η Ρωσία βρίσκεται εκτεθειμένη σε «μαζικές συνέπειες» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας μέσω πακέτου κυρώσεων που προετοιμάζεται από τις δυτικές δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο επίμαχος γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

«Επεξεργαζόμαστε πακέτο ισχυρών κυρώσεων» μαζί με τους δυτικούς μας συμμάχους, που καλύπτει πολλούς τομείς «περιλαμβανομένου και του Nord Stream 2», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην γερμανική βουλή ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Βερολίνου ως προς το θέμα έπειτα από τους γερμανικούς δισταγμούς των τελευταίων εβδομάδων.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, που τάσσονται υπέρ μίας συμφιλιωτικής προσέγγισης με την Μόσχα, και οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους, υποστηρικτές της σκληρότερης γραμμής απέναντι στην Ρωσία, είχε υιοθετήσει αντιφατικές θέσεις σε σχέση με τον αγωγό.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έκανε λόγο για «ιδιωτικό σχέδιο» το οποίο δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικά ζητήματα, αλλά στην συνέχεια έκανε λόγο για την συμφωνία αρχών ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον που προβλέπει ότι, σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το σχέδιο του αγωγού θα παγώσει.

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία και την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, έχει ολοκληρωθεί. Αλλά η άδεια λειτουργίας του έχει μπλοκαριστεί από την γερμανική ρυθμιστική αρχή για νομικούς λόγους.

Σχετικά με την ένταση για την Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη επικέντρωσης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκλιμάκωση με την Μόσχα.

«Οσο μιλάμε, τόσο δεν μιλούν τα όπλα», δήλωσε από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Το Βερολίνο δέχεται έντονη κριτική για τη θέση που έχει υιοθετήσει απέναντι στην Μόσχα, που κρίνεται υπερβολικά ήπια. γερμανική κυβέρνηση αρνείται να αποστείλει όπλα στο Κίεβο, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία, και χρειάσθηκε πρόσφατα να παύσει τον αρχηγό του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, που υποστήριξε με δηλώσεις του την ρωσική θέση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ