Ο αγωγός ΤΑΡ αναθερμαίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο αγωγός ΤΑΡ αναθερμαίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο τέλος του χρόνου.

Σε θερμό κλίμα και με υπογράμμιση της ικανοποίησης για την «ενεργειακή γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  19 Ιουλίου η συνάντηση μεταξύ του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όπως διαμήνυσε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ελλάδα τον προσεχή Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν με ικανοποίηση για την «ενεργειακή γέφυρα», όπως την ονόμασαν, μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενοι στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ. «Αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα» με σημασία «όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Ο κύριος Νταβούτογλου έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ενέργειας και του πολιτισμού. Σε ερώτηση για το θέμα της ΑΟΖ στο Αιγαίο, είπε απλώς ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων εξωτερικών και τόνισε ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και ευημερίας».

Στην ίδια ερώτηση ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι «όλες οι χώρες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία κατά τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου και έχουν την υποχρέωση να διαπραγματεύονται καλόπιστα στο πλαίσιο της έννομης διεθνούς τάξης».

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι «ο διαπραγματευτής έχει τη θεσμική ευελιξία να κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές» και τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα – μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ υπάρχουν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα που επωμίζονται το βάρος των συνομιλιών».

Η επόμενη σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, σημείωσε ο κύριος Βενιζέλος. Κατά την επίσκεψη του κυρίου Νταβούτογλου αναμένεται να γίνουν και οι προετοιμασίες της Συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ