Ο αλγόριθμος που θα σας βοηθήσει να καταφέρετε όλα όσα θέλετε

Ο αλγόριθμος που θα σας βοηθήσει να καταφέρετε όλα όσα θέλετε

Πώς το παράδειγμα του σταθερού γάμου μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Είτε πρόκειται για τη δουλειά των ονείρων σας είτε για το κορίτσι που σας αρέσει, σύμφωνα με την Hannah Fry, υπάρχει μια βασική μαθηματική αρχή που μπορεί να σας βοηθήσει σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση και να σας κάνει να πετύχετε το στόχο σας.

Η μαθηματική αυτή αρχή είναι το βασικό θέμα που αναλύει η μαθηματικός απ’ το UCL Centre for Advanced Spatial Analysis του Λονδίνου στο βιβλίο της «The Mathematics of Love».

Η ίδια εξηγεί το πρόβλημα του σταθερού γάμου, του ευσταθούς ταιριάσματος δηλαδή που είναι σήμερα γνωστό ως αλγόριθμος των Gale-Shaple. Εν συντομία ο αλγόριθμος λειτουργεί ως εξής: Κάθε άνδρας κάνει πρόταση στην πιο επιθυμητή γυναίκα. Κάθε γυναίκα που δέχεται πολλές προτάσεις τις απορρίπτει όλες εκτός από την καλύτερη, αλλά αναβάλλει την απόφαση περιμένοντας να δει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Κατόπιν, οι άνδρες που απορρίφθηκαν θα κάνουν τη πρόταση τους στην γυναίκα που ήταν επόμενη επιλογή τους. Οι γυναίκες απορρίπτουν τις μη αποδεκτές προτάσεις, ενδεχομένως και την καλύτερη προηγούμενη. Η διαδικασία συνεχίζεται έως ότου δεν μπορούν να γίνουν νέες προτάσεις, οπότε κάθε γυναίκα αποδέχεται την καλύτερη αποδεκτή πρόταση. Οι Gale και Shapley απέδειξαν μάλιστα ότι ο αλγόριθμος βρίσκει πάντα ένα «ευσταθές ταίριασμα», αλλά υπάρχουν ενδεχομένως πολλά διαφορετικά ευσταθή ταιριάσματα.

Η αξιοποίηση του αλγόριθμου αυτού μπορεί να είναι η στρατηγική σας για να καταφέρετε όσα θέλετε.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί το παράδειγμα τριών αγοριών και τριών κοριτσιών που είναι στο ίδιο πάρτι και καταλήγει πως η τακτική αυτή είναι πολύ καλή για τα αγόρια αφού ο καθένας καταλήγει με το κορίτσι της πρώτης ή δεύτερης επιλογής του , και δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης επειδή η πρώτη τους επιλογή έχει ήδη πει το «ναι» ή τους έχουν απορρίψει.

Τα πράγματα για τα κορίτσια είναι λίγο χειρότερα, αφού καταλήγουν στην δεύτερη ή τρίτη επιλογή τους.

Η Fry γράφει:

Ανεξάρτητα από το πόσα αγόρια και κορίτσια είναι εκεί αποδεικνύεται ότι , όταν τα αγόρια κάνουν το πρώτο βήμα, υπάρχουν τέσσερα αποτελέσματα που θα είναι πιθανό να προκύψουν:

1. Ο καθένας θα βρει έναν σύντροφο
2. Μόλις καθοριστούν τα ζευγάρια, κανένας άντρας ή γυναίκα από άλλο ζευγάρια δε μπορεί να βελτιώσει τη χαρά αν το σκάσουν μαζί
3. Μόλις καθοριστούν τα ζευγάρια, ο καθένα άντρας θα έχει την καλύτερη επιλογή για τον ίδιο
4. Μόλις καθοριστούν τα ζευγάρια, η γυναίκα θα έχει καταλήξει με τον λιγότερο κακό από όλους τους άνδρες που την πλησίασαν.

Ουσιαστικά , όποιος κάνει την ερώτηση ( και είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει την απόρριψη μέχρι να επιτευχθεί η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή ) είναι σε καλύτερη θέση . Εν τω μεταξύ , το άτομο που κάθεται πίσω και περιμένει είναι πιο πιθανό να καταλήξει με τη χειρότερη επιλογή.

Ο αλγόριθμο Gale – Shapley εφαρμόζεται σε πολλές καταστάσεις πέρα από τις ερωτικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα στις προσλήψεις.

Για παράδειγμα , ένας υπεύθυνος προσλήψεων μετά από ένα άνοιγμα θέσης, μπορεί να αξιολογήσει τα βιογραφικά και να καταλήξει σε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις. Από την άλλη, μπορεί να καταλήξει στους καλύτερους και να επιλέξει τον τρίτο σε σειρά – και τότε είναι πιο πιθανό να έχουν διαλέξει τον καλύτερο υποψήφιο.

Με την ίδια λογική, ένα άτομο που αναζητά εργασία προσεγγίζει όλες τις εταιρείες που θέλει να εργαστεί, ξεκινώντας από την πιο επιθυμητή και καταλήγει με τον καλύτερο διαθέσιμο εργοδότη .