Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποτιμά τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας

Ο  Άλμπερτ Μπουρλά αποτιμά τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας
epa06469739 Albert Bourla, CEO Pfizer, speaks during the 48th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 24 January 2018. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 23 to 26. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Pfizer απαντά σε πέντε καίρια ερωτήματα.

του Alan Murray

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Ζήτησα απ’ αυτόν να μοιραστεί τις σκέψεις του για τη συμπλήρωση ενός έτους από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η απάντησή του:

«Νομίζω ότι είναι πολύ εντυπωσιακό που ένα έτος ύστερα από την έναρξη μιας μεγάλης καταστροφής για την ανθρωπότητα, βγαίνουμε απ’ αυτήν με μια αίσθηση απελευθέρωσης. Το να βλέπεις το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ να εμφανίζει τα συγκεκριμένα δεδομένα που παρουσίασε είναι αποκαλυπτικό του τι μπορεί ένα εμβόλιο να κάνει για την κοινωνία – αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της δύναμης της επιστήμης και της δύναμης της ανθρώπινης ευφυΐας».

Τα νέα από το Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι άκρως αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη «συμπτωματικών» όσο και «ασυμπτωματικών» μολύνσεων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απίθανο ένα εμβολιασμένο άτομο να μολυνθεί ή να μεταδώσει τον ιό.

Έθεσα στον Μπουρλά κάποια από τα ερωτήματα που οι άνθρωποι θέτουν σε μένα:

Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς κίνδυνο τώρα που εμβολιάστηκα;

Τα δεδομένα μας δείχνουν αποτελεσματικότητα από την 7η μέρα. Όλοι οι άλλοι δείχνουν αποτελεσματικότητα από την 14η μέρα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μειωμένος. Τίποτα δεν είναι 100% στη βιολογία.

Μπορώ να μεταδώσω την ασθένεια σε άλλους;

Ο Ισραηλινός υπουργός είπε ότι παρατηρήθηκε ποσοστό προστασίας 94% από την ασυμπτωματική ασθένεια. Αυτά είναι θαυμάσια νέα.

Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιο από τα νέα στελέχη δεν περιλαμβάνεται στο εύρος του εμβολίου;

Με όσα βλέπουμε και ξέρουμε αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι το τρέχον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι και των τριών μεταλλάξεων – της νοτιοαφρικανικής, της βραζιλιάνικης και της βρετανικής. Ως προς την τελευταία, διαθέτουμε κλινικά στοιχεία.

Θα πρέπει να λαμβάνω κάποια ενισχυτική δόση booster στο μέλλον;

Νομίζω ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα όλοι να λαμβάνουν μια δόση booster ετησίως… Υπάρχουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία ίσως θα χρειάζεσαι την ενισχυτική δόση και συντομότερα.

Θα απαιτήσετε από τους εργαζομένους της Pfizer να εμβολιασθούν προτού επιστρέψουν στον χώρο εργασίας τους;

Δεν το ζητάμε και δεν το απαιτούμε. Το δικαίωμα στην εργασία είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Όμως, μπορείς να δημιουργήσεις κίνητρα ώστε τα άτομα να εμβολιασθούν, απαιτώντας το π.χ. για να πάνε στο σινεμά ή στη συναυλία ή στο γήπεδο.

Πηγή: fortune.com