Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί: Γεωπολιτικό λάθος ένα Grexit

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί: Γεωπολιτικό λάθος ένα Grexit

Ο Τζακ Λιου έστειλε νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα εντός ευρώ - Μη βιώσιμο χαρακτήρισε το χρέος.

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη ότι το να μην αποτρέψει μία χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα συνιστούσε ένα γεωπολιτικό λάθος.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, στην ομιλία που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον, ο Λιου προειδοποίησε επιπλέον ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «βαθιά» απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά επικεντρώνεται στο ελληνικό χρέος» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Υπάρχουν πολλές άγνωστες (επιπτώσεις) εάν η κατάσταση φθάσει σε ένα σημείο όπου τα πάντα θα καταρρεύσουν στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Λιου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Νομίζω ότι το άγνωστο συνιστά έναν κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία… Νομίζω ότι είναι σε γεωπολιτικό επίπεδο ένα σφάλμα».

Ο Τζακ Λιου προέτρεψε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Mία συμφωνία άλλωστε για την Ελλάδα δεν είναι δυνατή, σημείωσε, εάν η Αθήνα δε λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και οι Ευρωπαίοι δε λάβουν «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά την ελάφρυνση του χρέους.

«Πιστεύω ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να «περάσει» νέα δημοσιονομικά μέτρα επιπροσθέτως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να έχει μια ιδέα για τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε ο Λιου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δε μπορούν να υποστηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας «χωρίς τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία δεν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα».

«Δεν είναι ότι υπάρχουν πολλά νέα θέματα να αντιμετωπιστούν. Σε μία συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει απλά να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις» επανέλαβε ο Λιου.

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο» είπε. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη (να μπει σε) μια τροχιά όπου το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και σε ένα δρόμο π