Ο άνθρωπος που σχεδιάζει τα έπιπλα της ΙΚΕΑ… δεν σπούδασε ποτέ σχέδιο

Ο άνθρωπος που σχεδιάζει τα έπιπλα της ΙΚΕΑ… δεν σπούδασε ποτέ σχέδιο
Trollies are seen outside an IKEA store in Wembley, north London January 28, 2015. IKEA Group, the world's biggest furniture retailer, posted on Wednesday a fiscal full-year net profit that was unchanged from the year before and said the European market continued to improve. REUTERS/Neil Hall (BRITAIN - Tags: BUSINESS) - RTR4NAI0 Photo:

Ποιος είναι υπεύθυνος σχεδιασμού των προϊόντων ΙΚΕΑ, Marcus Engman.

Ο Marcus Engman είναι ο επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας Ikea από το 2012. Όμως, παρόλο που ο ίδιος έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των σουηδικών επίπλων- που είναι τόσο διαδεδομένα ώστε τα καταστήματα που τα φιλοξενούν έχουν τις διαστάσεις του Μουσείου του Λούβρου και ένας στους δέκα Ευρωπαίους υπολογίζεται πως κοιμάται σε ένα κρεβάτι ΙΚΕΑ-ο Engman δεν σπούδασε ποτέ του Σχέδιο.

Ο άνθρωπος του οποίου η επιθυμία για παρουσία του design σε κάθε πτυχή της ζωής μας συναγωνίζεται αυτή του επικεφαλής σχεδιασμού της Apple Jonathan Ive, είναι προϊόν της ίδιας της ΙΚΕΑ. Ο πατέρας του ήταν επίσης ένας σχεδιαστής της εταιρείας. «Αυτή είναι η ειδικότητά μου, έτσι έχω μάθει τη δουλειά», δηλώνει ο Engman.

Αφότου ο πατέρας του προσελήφθη από την εταιρεία, μετακόμισε στη γενέτειρά της Ikea, την πόλη Älmhult. «Ξεκίνησα να εργάζομαι εκεί τα Σαββατοκύριακα, όταν ήμουν 16 ετών. Έσπρωχνα καρότσια όλη μέρα», θυμάται. Στα 18 του, ήταν ο προσωπικός βοηθός δύο ανώτερων σχεδιαστών της Ikea και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής εφοδιασμού. Σε ηλικία 30 ετών εγκατέλειψε την εταιρεία για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση μέχρι το 2013 που η ΙΚΕΑ του πρότεινε να επιστρέψει.

Βλέποντας κανείς το σπίτι του, παρατηρεί πως θυμίζει σε τίποτα τον μινιμαλισμό που χαρακτηρίζει τα προϊόντα ΙΚΕΑ. Η κατοικία του –μία ξύλινη μονοκατοικία του ’60-μοιάζει μονίμως με εργοτάξιο. Την έχτισε με τη βοήθεια κάποιων φίλων του αρχιτεκτόνων και την έχει επιπλώσει με κλασικά κομμάτια ιταλικού και σκανδιναβικού ντιζάιν.