Ο άνθρωπος πίσω από τη διαφήμιση-«καταπέλτη» στους NY Times που «πάγωσε» την πώληση των F35 στη Τουρκία

Ο άνθρωπος πίσω από τη διαφήμιση-«καταπέλτη» στους NY Times που «πάγωσε» την πώληση των F35 στη Τουρκία

Ο Νίκος Μουγιάρης υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης του Ελληνισμού, που έκανε τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στις 08 Ιανουαρίου ένας ξεχωριστός ομογενής επιχειρηματίας, ο Νίκος Μούγιαρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον Καρκίνο. Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μούγιαρης μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία μόλις 19 ετών, τον Απρίλιο του 1964.

Υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης του Ελληνισμού, που έκανε όλα αυτά τα χρόνια τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Νίκος Μούγιαρης παρακολούθησε σπουδές στη Χημική Μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη ΜΑΝΑ Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών, η οποία σήμερα απασχολεί πάνω από 800 άτομα και είναι συνέταιρος σε πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες ομορφιάς παγκοσμίως.

Υπήρξε ιδρυτής της οργάνωσης HALC (Hellenic American Leadership Council), μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας» ( Hellenic Initiative) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής. Συμμετείχε ενεργά στα δημόσια πράγματα της Ελληνικής κοινότητας και υπήρξε μέλος ή ιδρυτής αρκετών προσπαθειών οργανισμών όπως το «συμβούλιο ηγετών των ελληνισμού» μια τελευταία προσπάθεια, η οποία αν και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς και βήματα δείχνει να εδραιώνεται στους κόλπους της ομογένειας των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times μια διαφήμιση –«καταπέλτης» κατά της πώλησης F-35 στη Τουρκία με τίτλο: ««Η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος».

Η διαφήμιση καλούσε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στις παραδόσεις αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία. Μάλιστα συνέδεσε την πώληση των F35 στη Τουρκία με την πώληση των ρωσικών S-400.

«Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αρμενίων των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν για να τοποθετήσουν αυτή τη πληρωμένη διαφήμιση στους NYT ενάντια στην απερίσκεπτη πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στο αντι-αμερικανικό καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Το ακριβές κείμενο της διαφήμισης ήταν:

Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος:

Απειλεί να επιτεθεί στα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία. Εισβάλλει τον ελληνικό εναέριο χώρο χιλιάδες φορές το χρόνο, καταλαμβάνει παράνομα την Κύπρο (μέλος της ΕΕ), χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία για να εκφοβίσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, φυλακίζει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσβάλλει τον Αμερικανό πρεσβευτή και συλλαμβάνει διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ. Αρνείται τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αποκλείει την Κύπρο και την Αρμενία, βομβαρδίζει τους Κούρδους ενώ πολεμούν το ISIS, αγοράζει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και επιτίθεται ειρηνικούς Αμερικανούς διαδηλωτές στο έδαφος των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε πρόσφατο δημοσίευμα του, καταλυτικό ρόλο για να βγει μια τέτοια διαφήμιση σε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό φύλλο έπαιξε ο Νίκος Μούγιαρης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος αναφέρει:

«Για να διαφημιστεί κανείς στην εφημερίδα New York Times, χρειάζεται λεφτά… Πολλά λεφτά. Όταν πληροφορηθήκαμε το νούμερο, κοιταχθήκαμε ως αυτούς που λένε «καλά πήγαμε μέχρι τώρα, αλλά μήπως να αφήσουμε τη δημοσίευση για αργότερα»; Όπως πάντα ενημερώσαμε το Νίκο. Η εντολή του ήταν να δημοσιευθεί η διαφήμιση την επόμενη μέρα. Έχετε μέχρι ένα εκατομμύριο δολάρια, μας είπε. Χωρίς να του το πούμε, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες μέσω φίλων που έχουν διασυνδέσεις στην αμερικανική εφημερίδα για να μας ρίξουν λίγο την τιμή. Τα καταφέραμε. Όταν του το είπαμε μας απάντησε «με τα λεφτά που γλυτώσαμε, να δημοσιεύσετε και άλλες διαφημίσεις»… Η δημοσίευση, όπως έγραψα παραπάνω, προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα και κινητοποίηση. Οι ακτιβιστές του HALC έφεραν το θέμα στο Κογκρέσο, και έκαναν και κάτι άλλο. Το συνέδεσαν με τη φυλάκιση του Πάστορα Μπράνσον. Το ένα θέμα έδενε με το άλλο. Τα υπόλοιπα είναι …ιστορία, που λένε και οι Αμερικανοί. Αλλά η αλήθεια για εκείνη τη διαφήμιση είναι αυτή που μόλις σας περιέγραψα.

Να σημειωθεί πως η σύνδεση της αγοράς των F35 με αυτή των ρωσικών S-400 έχει υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία σε περίπτωση σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

Επίσης ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή αρχές Ιανουαρίου, ότι προμήθεια S-400 από την Τουρκία θα πρέπει να σημαίνει την αυτόματη διακοπή της πώλησης μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Επίσης τον Μάιο του 2018, εγκρίθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ η τροπολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 τέτοια μαχητικά, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη Αμερικανών πολιτών και διπλωματών.