O άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδό στην προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο

O άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδό στην προσπάθεια ανατροπής του Μαδούρο
Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

Ο Λεοπόλδο Λόπες είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Γκουαϊδο στη σύγκρουση με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Απόγονος οικογένειας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας της Βενεζούελας και ένθερμος υποστηρικτής του Γκουαϊδο, ο 47χρονος  σήμερα Λόπες, το 2014 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 ετών για παρακίνηση βίας και από το 2017 βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν το Λεοπόλδο Λόπες μέσα από την αεροπορική βάση La Carlota να καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει για να πέσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Όλοι στους δρόμους. Να βγουν όλοι στους δρόμους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του.Το Associated Press αναφέρει ότι ο Λεοπόλδο Λόπες, πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, έχει απελευθερωθεί από στρατιωτικούς – κάτι που εξηγεί την παρουσία του δίπλα στον Χουάν Γκουαϊδό αλλά και το μήνυμά του για να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει.Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως η «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» ξεκίνησε προκειμένου να απομακρυνθεί ο Νικολάς Μαδούρο.

Όπως αναφέρει, τον απελευθέρωσαν από τον κατ’οίκον περιορισμό οι στρατιώτες για να είναι στο πλευρό του Γκουαϊδό και καλεί τον κόσμο να «κατακτήσουν την ελευθερία». «Δύναμη και Πίστη» είναι το μήνυμά του προς τους πολίτες.

Ο Λόπες εμφανίστηκε μπροστά στους υποστηρικτές του με σημαία της Βενεζουέλας και δήλωσε ότι θα πολεμήσει για την «απελευθέρωση» της χώρας του. «Εξακολουθώ να αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτό το καθεστώς» είχε υπογραμμίσει αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Γόνος πλούσιας οικογένειας, με πτυχίο οικονομικών από το Χάρβαρντ, είναι απόγονος της αδελφής του ήρωα της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ και του πρώτου προέδρου της χώρας Κριστομπάλ Μεντόζα.

Η πλευρά του Νικολάς Μαδούρο τον θεωρεί επικίνδυνο ριζοσπάστη, ο οποίος έχει συμμαχήσει με την πλούσια ελίτ της χώρας.Ο Λόπες είχε ενεργό συμμετοχή στο σύντομης διάρκειας πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, όταν βοήθησε στη σύλληψη ενός υπουργού.