Ο άνθρωπος που έδωσε ξανά «ζωή» στο Diplomat Travel

Ο άνθρωπος που έδωσε ξανά «ζωή» στο Diplomat Travel

Ο Γιώργος Καραβατάκης με επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση μιλά για την εμπειρία του να είναι κανείς επιχειρηματίας στα 26 του χρόνια.

Σε ηλικία 23 ετών δημιούργησε από το μηδέν την πρώτη του εταιρεία με την επωνυμία easystarter, την οποία πούλησε δύο χρόνια αργότερα σε Ρώσους επενδυτές έναντι τιμήματος αρκετών χιλιάδων ευρώ. Σίγουρα δεν είναι ούτε ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος επιχειρηματίας, ο οποίος στα χρόνια της κρίσης αποφασίζει να επιδοθεί στην επιχειρηματικότητα, ωστόσο, η πορεία του Γιώργου Καραβατάκη δείχνει πως αν κυνηγάς με πάθος το όνειρό σου αποκλείεται να μη βρεις το σωστό μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία αρχικά ως λογιστής και στη συνέχεια ως οικονομικός αναλυτής σε μια πολυεθνική που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του τουρισμού. Για δυο περίπου χρόνια έζησε στη Νέα Υόρκη και επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματά του σε επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση.

Το 2016, αγόρασε το ταξιδιωτικό γραφείο Diplomat Travel, ένα από τα παλαιότερα της Αθήνας (έτος ίδρυσης 1987), και το ανακαίνισε ξοδεύοντας 150.000 ευρώ, ενώ φέτος τον Ιανουάριο, μπήκε δυναμικά στον κλάδο του real estate και πιο συγκεκριμένα στη διαχείριση τριών πολυτελών βιλών στη Μύκονο. Οι επενδυτικές κινήσεις του 26χρονου Γιώργου δε σταματούν όμως εδώ, καθότι τον Απρίλιο έστησε ακόμη ένα online ταξιδιωτικό γραφείο, ονόματι, ask2go το οποίο λειτουργεί σε Ελλάδα και προσεχώς θα ανοίξουν γραφεία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ντουμπάι.

diplomat travel1

 

«Αυτό που έχω καταλάβει όσο καιρό ασχολούμαι με το επιχειρείν, είναι πως αν δεν πάρεις ρίσκο στην εποχή μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις. Όταν αποφάσισα να αγοράσω το ταξιδιωτικό πρακτορείο Diplomat όλοι μου έλεγαν να μην το κάνω γιατί είχε αρκετά χρέη. Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας καταφέραμε να αυξήσουμε το τζίρο κατά 35% κάνοντας πολλούς ανταγωνιστές να αναρωτιούνται τι στρατηγική ακολουθούμε» λέει στο fortunegreece.com ο Ιδιοκτήτης του Diplomat, Γιώργος Καραβατάκης.

Μαγική συνταγή δεν υπήρχε. Η επιχείρηση βγήκε από τη λογική του πελατολογίου «της γειτονιάς» προχώρησε σε διεύρυνση, προσελκύοντας κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας. «Καταφέραμε να συνάψουμε αρκετές αποκλειστικές συνεργασίες. Τίποτα όμως δεν ήταν εύκολο. Στην αρχή οι αεροπορικές μου είχαν κλείσει όλες την πόρτα. Έτσι πήρα και εγώ τη βαλίτσα μου και επισκεπτόμουν κάθε εταιρεία για να τους εξηγήσω από κοντά ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη και η διοίκηση της Turkish Airlines, που δεν ανοίγει εύκολα το ticketing, να προβεί σε αποκλειστική συνεργασία μαζί μας».

Μεγάλη ζήτηση καταγράφουν προορισμοί όπως η Πάρος, η Νάξος και τα Χανιά, με το πελατολόγιο του πρακτορείου Diplomat Travel να απαρτίζεται κυρίως από Έλληνες, Αμερικάνους και Τούρκους. Στόχος, όπως αναφέρει ο Γιώργος, δεν είναι τόσο η ελληνική αγορά όσο εκείνες του εξωτερικού και κυρίως της Ασίας, που θεωρείται αναδυόμενη στον τομέα του τουρισμού.

«Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι ο τζίρος θα κλείσει κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Τα επόμενα βήματά μας αφορούν κυρίως το Real Estate, αλλά και το ask2go, το on line travel agency που ξεκινήσαμε πριν από λίγο καιρό. Και εδώ πάλι ο στόχος είναι η επέκταση και η απόκτηση γραφείων σε ξένες αγορές. Έβλεπα διαρκώς ότι οι τιμές στο εξωτερικό για διακοπές είναι καλύτερες από εκείνες που έβρισκα όταν έψαχνα από Ελλάδα και αυτή η διαφοροποίηση στην τιμή για τον ίδιο προορισμό δεν μου άρεσε. Πλέον μέσω του ask2go και των γραφείων που θα ανοίξουν στο εξωτερικό θα έχω τη δυνατότητα να συγκρίνω τιμές και να προσφέρω το φθηνότερο πακέτο στον πελάτη».