Ο άνθρωπος που έκανε το FIFA «θρύλο» των βιντεοπαιχνιδιών

Ο άνθρωπος που έκανε το FIFA «θρύλο» των βιντεοπαιχνιδιών

Η καριέρα του Άντριου Ουίλσον είναι στενά συνδεδεμένη με την άνοδο του υπερπροϊόντος της Electronic Arts.

της Αντριάνα Σβαρτζ

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Β. Αμερική το FIFA 2017, το πιο διαδεδομένο ηλεκτρονικό αθλητικό παιχνίδι στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες εισόδους στην 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα του FIFA έχουν πωληθεί από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993 το «FIFA International Soccer», καθιστώντας το ένα από τα διαμάντια της αυτοκρατορίας της Electronic Arts.

Η καριέρα του διευθύνοντος συμβούλου της EA, Άντριου Ουίλσον, είναι στενά συνδεδεμένη με το παιχνίδι FIFA.

Αφότου πήγε στην ΕΑ το 2000, ο Ουίλσον ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα μικρό παιχνίδι βασισμένο στο σερφ, ανελισσόμενος τελικά μέσω της εργασίας του μέσα στην εταιρεία. Λίγα χρόνια αφότου ξεκίνησε να εργάζεται στην ΕΑ, μετακόμισε στο Βανκούβερ για να ενταχθεί στην ομάδα ανάπτυξης του EA Sports FIFA.

Εκείνη την εποχή, το FIFA βρισκόταν στη δεύτερη θέση παιχνιδιών ποδοσφαίρου στην αγορά, πίσω από το Pro Evolution Soccer, και αντιμετώπιζε δυσκολίες. Υπό την ηγεσία του Ουίλσον, το EA Sports FIFA έγινε ένα μεγαθήριο.

«Στην ομάδα ήμασταν, νομίζω, άνθρωποι 19 διαφορετικών εθνικοτήτων, μιλώντας 20 διαφορετικές γλώσσες» θυμάται. «Ήμασταν σαν τον ΟΗΕ στην ανάπτυξη παιχνιδιών… αλλά όλοι μοιραζόμασταν την ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο».

Η αναβίωση του εμπορικού σήματος του FIFA ήταν ένα προοίμιο για τη συνολική επιτυχία του Ουίλσον στην ΕΑ, αφότου έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στα τέσσερα προηγούμενα έτη, η εταιρεία εμφάνιζε ζημίες ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πτώση της τιμής της μετοχής, και είχε χαρακτηριστεί «Χειρότερη εταιρεία στην Αμερική» από το Consumerist (ένα παράρτημα του Consumer Reports) για το 2012 και το 2013. Αφότου ανέλαβε ο Ουίλσον, η ΕΑ παρουσίασε μεγάλη αύξηση των εσόδων της και διπλασίασε την τιμή της μετοχής της το 2014.

Για την αναβίωση της EA, ο Ουίλσον κέρδισε την τρίτη θέση στη λίστα του Fortune για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς το 2015.

Εκτός του ότι είναι οπαδός του ποδοσφαίρου, ο Ουίλσον είναι επίσης φανατικός σέρφερ και έχει καφέ ζώνη στο ζίου ζίτσου. Έχει τη νοοτροπία μαχητή στον επιχειρηματικό κόσμο, δηλώνοντας: «Ακόμα και όταν φτάσεις σε μια πραγματικά ισχυρή θέση … θα πρέπει πάντα να κινείσαι προς τα εμπρός».

Η EA παραμένει επιτυχής επειδή αναγνωρίζει την αξία των παικτών βιντεοπαιχνιδιών και των εμπειριών τους, με παράλληλη προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών.

«Αν αρχίσουμε κάθε συζήτηση στη βάση του ‘τι είναι καλό για τον παίκτη’, τότε τελικά θα προσανατολιστούμε όλοι προς ένα ενιαίο σημείο σύγκλισης», λέει ο Ουίλσον, για τον οποίον η επίσημη αποστολή της εταιρείας είναι το «να εμπνέει τον κόσμο να παίξει».