Ο άνθρωπος που έβγαλε 100.000€ για μια μέρα δουλειάς

REUTERS

Ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, εισέπραξε τεράστιο συνταξιοδοτικό μπόνους χωρίς να... ιδρώσει.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που εμφανίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν έδωσε το παρών για μία και μοναδική ημέρα στην υπηρεσία του ώστε να δικαιούται συνταξιοδοτικό μπόνους ύψους 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, η οποία επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές του υπουργείου, ο ντε Βιλπέν εργάστηκε μία ημέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κε ντ’ Ορσέ για να μπορέσει να εισπράξει το μπόνους αυτό.

Διαβάστε ακόμη: «Le Monde»: Υπό παρακολούθηση ο Σαρκοζί το 2013

Ο 60χρονος πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε τη διπλωματική καριέρα του το 1980. Παρέμεινε στο διπλωματικό σώμα μέχρι το 1993, υπηρετώντας μεταξύ άλλων στις πρεσβείες της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον και το Νέο Δελχί. Επέστρεψε το Κε ντ’ Ορσέ, αυτή τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών, το 2002 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2004. Χρημάτισε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 2005 μέχρι το 2007, επί προεδρίας του Ζακ Σιράκ.

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι για τη μία και μοναδική ημέρα που εργάστηκε ο ντε Βιλπέν τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαιούται εφάπαξ ύψους 100.000 ευρώ. Η χορήγηση του μπόνους αυτού εγκρίθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: 500.000 δολάρια στην Τριερβελέρ για να διαφημίσει ιστοσελίδα πορνό!

Το Κε ντ’ Ορσέ, που ρωτήθηκε το πρωί για το θέμα, υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός επωφελήθηκε «από μια διάταξη του νόμου που αφορά τις συντάξεις», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει το ποσό που ανέφερε η εφημερίδα, ούτε αν ο ντε Βιλπέν εργάστηκε όντως μόνο για μία ημέρα.

Η Daily Telegraph ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς και γιατί δικαιούται κανείς ένα τόσο υψηλό εφάπαξ και ότι οι προσπάθειές της να πάρει διευκρινίσεις από το υπουργείο Εξωτερικών απέβησαν άκαρπες.

Οι πηγές του υπουργείου τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι η χορήγηση του μπόνους δεν είναι παράνομη, όμως πιθανότατα είναι απαραίτητη η έγκριση του υπουργού Εξωτερικών για να δοθεί μια τέτοια αποζημίωση σε εργαζόμενο ενόψει της συνταξιοδότησής του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Telegraph, Γαλλικό Πρακτορείο