Ο άνθρωπος που καθιέρωσε το βαλσάμικο ξύδι στην ελληνική αγορά

Ο άνθρωπος που καθιέρωσε το βαλσάμικο ξύδι στην ελληνική αγορά

O Kώστας Παπαδημητρίου μιλά στο FortuneGreece.com για την ανοδική πορεία της επιχείρησής του που στοχεύει πλέον και στην αμερικανική αγορά.

Σύμμαχο τη σταφίδα είχε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, ιδρυτής της Παπαδημητρίου ΑΒΕΤ όταν έστηνε μια μικρή παραγωγική μονάδα στην Καλαμάτα το 1939, η οποία ποιος να το φανταζόταν ότι θα είχε σήμερα παρουσία σε 28 χώρες παγκοσμίως με βασικό όπλο στη φαρέτρα της το βαλσάμικο ξίδι.

Πολύ μπροστά από την εποχή του σε ηλικία 29 ετών ο Χρήστος Παπαδημητρίου δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας, όπως αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Τη δεκαετία του ’50, όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα άγνωστη στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι, παίρνει το ρίσκο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Αγγλία, μια δύσκολη αγορά, και σε μια εποχή που ελάχιστα ελληνικά προϊόντα είχαν βγει εκτός συνόρων. Έπρεπε όχι μόνο να πείσει για την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και για την ταυτότητά του.

Πολύ σύντομα οι Άγγλοι εντάσσουν στη διατροφή τους την κορινθιακή σταφίδα, η οποία θα αποτελέσει προπομπό των προϊόντων που θα τοποθετηθούν στη συνέχεια στη βρετανική αγορά. Η εξειδίκευση που αποκτά ο κ. Χρήστος με τα χρόνια στη σταφίδα τον βοηθά να μπει σε νέες αγορές, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1970, νέο αίμα μπαίνει στην επιχείρηση, ορμώμενο εκ του εξωτερικού. Πρόκειται για τον Κώστα Παπαδημητρίου, γιο του Χρήστου, ο οποίος επιστρέφει στην Καλαμάτα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη φημισμένη σχολή οινολογίας του Μπορντώ και έχοντας ήδη ένα πτυχίο ως φυσικός.

Διαβάστε ακόμη: Σε κατεψυγμένα προϊόντα και HO.RE.CA ποντάρει η TRATA

Ο Κώστας κουβαλάει φρέσκιες ιδέες και καταστρώνει σχέδια για το πώς θα καταστήσει την οικογενειακή επιχείρηση μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας, κάτι που τελικά το πετυχαίνει. «Μπαίνει στο μάτι» των Βρετανών αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη συσκευασία σταφίδας για λογαριασμό των αγγλικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, μια διαδικασία που μέχρι τότε γινόταν αποκλειστικά και μόνο από τοπικές επιχειρήσεις.

Η επιχείρηση μεγαλώνει και το μέγεθος της απαιτεί νέες εγκαταστάσεις, και έτσι το 1980 το εργοστάσιο μεταφέρεται σε μεγαλύτερα και σύγχρονα κτήρια στη Θουρία Μεσσηνίας. Ο Κώστας έχει να δώσει ακόμη πολλά στην επιχείρηση. Διεξάγοντας μελέτες καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κορινθιακή σταφίδα μπορεί να αποτελέσει την ιδανική πρώτη ύλη για ένα νέο προϊόν: Το γνωστό πλέον σε όλους «Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου».

Βασιζόμενος στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι αντλεί αποκλειστικά από τη σταφίδα τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα που απαιτούνται για την παραγωγή του 1ου Ελληνικού Βαλσαμικού Ξιδιού, το οποίο είναι χωρίς καραμελόχρωμα και συντηρητικά.

Διαβάστε ακόμη: Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Το βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου γίνεται το No1 Βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα -οι οποίες αντιστοιχούν στο 40%του τζίρου- και ακολουθούν στη συνέχεια τα βιολογικά ξίδια και οι δύο Βιολογικές Μουστάρδες Balsamon. Καινοτομία στην ελληνική αγορά αποτελεί η Κρέμα Βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας, η οποία έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά το 2010 με πέντε διαφορετικές γεύσεις.

«Για μένα κάθε προϊόν ισοδυναμεί με τη γέννηση ενός παιδιού», λέει στο FortuneGreece.com ο πρόεδρος της εταιρείας, Κώστας Παπαδημητρίου, ο οποίος σκοπεύει να μεγαλώσει την «οικογένειά» και να αυξήσει τον αριθμό των 30 κωδικών που παράγονται αυτή τη στιγμή. «Προσβλέπουμε σε διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων κυρίως στην κατηγορία του dressing». Πρώτη ύλη θα εξακολουθήσει να είναι η σταφίδα Πελοπονήσσου, ενώ η συλλογή των αρωματικών φυτών θα γίνεται  από όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται άνοδος 20%, τόσο για τον κύκλο εργασιών όσο και για τα EBITDA, ενώ η διοίκηση έχει έτοιμα τα σχέδιά της για την επόμενη χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακολουθηθεί εκτεταμένη επιθετική πολιτική. Εκτός των 28 κρατών στα οποία υπάρχει ενεργός παρουσία, σχεδιάζεται η ισχυροποίηση της παρουσίας σε Αυστραλία και Τσεχοσλοβακία, αλλά και η είσοδος σε νέες αγορές, όπως εκείνη της Αμερικής, η οποία είναι μεγάλη και παρουσιάζει ευκαιρίες. Πεποίθηση του κ. Παπαδημητρίου είναι πως οι επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να προσαρμοστούν σε αυτά που επιτάσσουν η αγορά και οι καταναλωτές, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Διαβάστε ακόμη: Χαλκιαδάκης: Τι θέλουν οι Κρητικοί στην Αθήνα;