Ο άνθρωπος που θέλει να σας πουλήσει πιο υγιεινά σνακ και ποτά

Ο άνθρωπος που θέλει να σας πουλήσει πιο υγιεινά σνακ και ποτά

Ξεκίνησε από την Coca Cola και σήμερα επεκτείνεται σε επιχειρήσεις παραγωγής υγιεινών τροφίμων και ποτών.

του Τζον Κελλ

Όταν ο επιχειρηματίας Ρόχαν Οζά μπαίνει σε ένα σουπερμάρκετ, βλέπει προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν είναι καθόλου υγιεινά για τους καταναλωτές. Σαν αποστολή του, εδώ και μια δεκαετία, θεωρεί το να θέτει προκλήσεις σε ό,τι πωλείται στα ράφια.

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Coca-Cola έχει επενδύσει σε διάφορες νέες μάρκες τροφίμων και ποτών, στηρίζοντας συχνά προϊόντα που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά για να ελκύσουν τον καταναλωτή. Παλαιότερες επενδύσεις περιλαμβάνουν το Vitaminwater και το Smartwater, ενώ διαθέτει ακόμα μερίδια στο Vita Coco και στο Pop Chips, ανάμεσα σε άλλα.

Η επενδυτική φιλοσοφία του Οζά είναι σχετικά απλή: θέλει να επενδύει σε προϊόντα που θα χρησιμοποιούσε ο ίδιος. Επίσης, προωθεί σνακ και ποτά που είναι πιο υγιεινά σε σχέση με το τι υπάρχει ήδη στα ράφια.

«Σήμερα, οι άνθρωποι παίρνουν ένα προϊόν από το ράφι και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να δουν τι περιέχει», λέει ο Οζά.

Τα αρτύματα Sir Kensington και το παστό κρέας Chef’s Cut είναι δύο από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Οζά που διανέμονται σε όλη την Αμερική.

Ο Οζά θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναταράξει την αγορά των σουπερμάρκετ, καθώς θεωρεί ότι καμία κατηγορία δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής από μία ανερχόμενη μάρκα.

«Πλέον, οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι τα μηδέν λιπαρά, αλλά οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη», επισημαίνει ο Οζά. «Το θέμα είναι να τρως τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες».

Βεβαίως, ως νέα μάρκα το να πας κόντρα σε καθιερωμένες συνήθειες δεν είναι καθόλου εύκολο. Για παράδειγμα, η Heinz και η Hunt’s ελέγχουν περίπου το 78% της αγοράς κέτσαπ στις ΗΠΑ. Η Sir Kensington αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ το σύνολο της κατηγορίας, αλλά παραμένει μικρή σε μέγεθος σε σύγκριση με τους δύο αυτούς ανταγωνιστές της.

Αν και τώρα ο 42χρονος Οζά προάγει τα οφέλη των νέων αυτών brands, σαν παιδί ονειρευόταν να δουλέψει για μια μεγάλη αμερικάνικη μάρκα. «Πάντα ήθελα να δουλέψω στην Coca-Cola», παραδέχεται ο Οζά, ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια στη Ζάμπια. «Θεωρούσα την Coca-Cola την καλύτερη μάρκα του πλανήτη».

Ο Οζά σπούδασε στο Λονδίνο και στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αφότου αποφοίτησε, βρήκε δουλειά στην Coca-Cola. Εκεί, συνέβαλλε ώστε η Sprite να φτάσει σε περισσότερους εφήβους και αφρο-αμερικανούς, και προώθησε το Powerade στην αγορά αθλητικών αναψυκτικών.

Όμως, σε ηλικία 29 ετών εγκατέλειψε το «γίγαντα» των αναψυκτικών για να γίνει συνέταιρος στη Vitaminwater, που ήταν σχετικά άγνωστη εκείνη την περίοδο.

«Όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να φύγω, νόμισαν ότι είχα τρελαθεί», είπε ο Οζά. Στη Vitaminwater επένδυσε το 2002 και βοήθησε την εταιρεία ώστε να φτάσει σε τζίρο ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως μέσα σε μερικά μόνο χρόνια – από 25 εκατομμύρια δολάρια που ήταν ο τζίρος όταν ο Οζά μπήκε στην εταιρεία.

«Αυτή ήταν η αρχή της εισόδου μου στον κόσμο της επιχειρηματικότητας», λέει ο Οζά.

Η Coca-Cola ξόδεψε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 για να εξαγοράσει τη Vitaminwater και άλλες μάρκες από μια εταιρεία που λεγόταν Glaceau. Και ο Οζά συνέχισε με άλλες επενδύσεις.

Σήμερα, δεν αποκαλύπτει τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν μελλοντικές συμφωνίες στον ορίζοντα.

«Θέλω να ασχοληθώ με προϊόντα που χρησιμοποιώ», τονίζει. «Η φιλοσοφία που έχω είναι ότι αν θέλω να νοιώθω καλά για το τι τρώω και πίνω, όλοι οι άλλοι γύρω μου πρέπει να νοιώθουν το ίδιο».

Διαβάστε ακόμη:

Τρία καινοτόμα προϊόντα διατροφής που αλλάζουν τη διάθεση

Λίλη Περγαντά: Μια πρωτοπόρος της φυσικής διατροφής

Τα τρία «Άλφα» της καθημερινής μας διατροφής