Ο αντίκτυπος από τις «βόμβες» του John Bolton για τον Trump και την Κίνα

Ο αντίκτυπος από τις «βόμβες» του John Bolton για τον Trump και την Κίνα
epa08396853 US President Donald J. Trump participates in a meeting with Daniel O'Day (not pictured), CEO of Gilead Sciences Inc. at the White House, in Washington, DC, USA, 01 May 2020, after regulators allowed emergency use of the drug remdesivir made by Gilead Sciences Inc. to help patients suffering from Covid-19. EPA/Erin Schaff / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Clay Chandler

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton, λέει ότι ο Πρόεδρος Donald Trump ζήτησε βοήθεια από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και αγνόησε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ και στην επαρχία Ξινγιάνγκ.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε ένα κύμα δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ με αναφορές σε όσα περιέχονται στο βιβλίο του Bolton, The Room Where It Happened: A White House Memoir. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή την περασμένη Τετάρτη να διατάξει την παύση της έκδοσης του βιβλίου, το οποίο έχει ήδη εκτυπωθεί και σταλεί σε βιβλιοπωλεία, επικαλούμενο λόγους εθνικής ασφαλείας.

Mια εκτενής προδημοσίευση φιλοξενήθηκε στη Wall Street Journal. Εκεί ο Trump απεικονίζεται ως ένας αλλοπρόσαλλος και παραπληροφορημένος ηγέτης, πρόθυμος να παρακάμψει τους στόχους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Το πορτραίτο του Trump που βγαίνει μέσα από την προδημοσίευση δεν τον κολακεύει και σίγουρα δεν συμβαδίζει με το τι ισχυρίζεται ο ίδιος ο Trump: ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που κράτησε «σκληρή στάση» απέναντι στην Κίνα από τότε που ο Richard Nixon αποκατέστησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών το 1972.

Ο Bolton θυμάται μια συνάντηση μεταξύ του Trump και του Xi στα πλαίσια της περσινής συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου ο Trump «περιέργως πήγε τη συζήτηση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ζητώντας από τον Xi να βοηθήσει ώστε να εξασφαλιστεί η νίκη του σ’ αυτές». Μάλιστα, ο Trump, σύμφωνα πάντα με τον Bolton, «τόνισε τη σημασία των αγροτών και των αυξημένων αγορών σόγιας και σιταριού από την Κίνα για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Οι συζητήσεις του Trump με τον Xi «αντανακλούσαν όχι μόνο την έλλειψη συνοχής της εμπορικής του πολιτικής αλλά και τη συνύπαρξη, στο μυαλό του Trump, των δικών του πολιτικών συμφερόντων με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ» καταλήγει ο Bolton.

Άνθρωποι κοντά στον Trump έσπευσαν να απορρίψουν τη μαρτυρία του Bolton ως τίποτε παραπάνω από μια προσπάθεια προσωπικής εκδίκησης. Σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο Trump επιτέθηκε στον Bolton αποκαλώντας τον «τελειωμένο», ο οποίος «παραβίασε τον νόμο».