Ο αντιπολεμικός ύμνος «Zombie» των Cranberries γράφει ιστορία στα μουσικά δρώμενα

Ο αντιπολεμικός ύμνος «Zombie» των Cranberries γράφει ιστορία στα μουσικά δρώμενα
epa06441132 (FILE) - The singer Dolores O'Riordan (C) of the Irish group The Cranberries performs on stage during the concert in Lublin, Poland, 03 June 2016. Reports on 15 January 2018 state Dolores O'Riordan has died in London, aged 46. EPA/WOJCIECH PACEWICZ POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έγινε το τρίτο μουσικό βίντεο από τα 90’s και το έκτο στην παγκόσμια μουσική σκηνή ολόκληρου του 20ού αιώνα που ξεπέρασε το 1 δισ. views.

Ο αντιπολεμικός ύμνος «Zombie» των Cranberries έσπασε το φράγμα του 1 δισ. views στο Youtube, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία στα μουσικά δρώμενα.

Η φωνή της μοναδικής Dolores O’Riordan, από το αντιπολεμικό μανιφέστο του 1994, κατάφερε να κατακτήσει μία ακόμα θέση στο πάνθεον της μουσικής. Έγινε το τρίτο μουσικό βίντεο από τα 90’s και το έκτο στην παγκόσμια μουσική σκηνή ολόκληρου του 20ού αιώνα που ξεπέρασε το 1 δισ. views.

Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι τα «November Rain» των Guns N’ Roses (1992) και το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana (1991) από τη δεκαετία του ’90. Νωρίτερα το είχαν καταφέρει ξανά οι Guns N’ Roses  με το «Sweet Child O’ Mine» (1987), οι A-ha και το «Take On Me» (1985) ενώ το πρώτο μουσικό βίντεο που το κατάφερε ήταν το «Bohemian Rhapsody» των Queen. (1975)

Οι Cranberries είναι οι πρώτοι Ιρλανδοί μουσικοί που επιτυγχάνουν κάτι τέτοιο. Κατά μέσο όρο, το 2020 το «Zombie» είχε περίπου 178.000 views την ημέρα στο YouTube, ενώ το ρεκόρ του 1 δισ. views έγινε στις 18 Απριλίου.

Το τραγούδι γράφτηκε από την ερμηνεύτρια Dolores O’Riordan, η οποία πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 2018. Είναι ένας αντιπολεμικός ύμνος μετά τους βομβαρδισμού του IRA στο Warrington της νοτιοδυτικής Αγγλίας, τον Μάρτιο του 1993, όπου σκοτώθηκαν δύο παιδιά και τραυματίστηκαν 56 ακόμα άτομα.  Το «Zombie», με τα επιβλητικά φωνητικά της O’ Riordan περιλαμβάνεται στο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο «No Need to Argue» και κυκλοφόρησε ως single στον Σεπτέμβριο του 1994. Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Windmill Lane στο Δουβλίνο

Τη σκηνοθεσία του εμβληματικού βίντεο υπογράφει ο Samuel Bayer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana.

Όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το βίντεο, απαγορεύτηκε αρχικά από το BBC με την αιτιολογία ότι είχε βίαιες σκηνές, με παιδιά που κρατούσαν όπλα. Μετά τον θάνατο της O’Riordan, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να διαλύσουν την μπάντα.