Ο Αντρέ Καλαντζόπουλος νέος πρόεδρος της Philip Morris International

Ο Αντρέ Καλαντζόπουλος νέος πρόεδρος της Philip Morris International
Andre Calantzopoulos, CEO, Philip Morris International Inc, speaks during a press conference at the Foreign Correspondents' Club of Japan in Tokyo on October 24, 2018. Transitioning to a Smoke-Free Society,tighter regulations across the world and a shrinking smoking population are closing in on tobacco companies worldwide. To stay in business, big tobacco firms are turning toward e-cigarettes and other alternatives to conventional cigarettes. Philip Morris International (PMI), the maker of Marlboro, is accelerating that move. CEO Andre Calantzopoulos has made a public pledge to quit selling cigarettes in the near future, with eyes on continuing to push PMI's heat-not-burn offerings, chief among them its hit product IQOS. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto) Photo: AFP
Ο ελληνικής καταγωγής CEO της Philip Morris, Αντέ Καλαντζόπουλος, που συνέδεσε το όνομα του με το λανσάρισμα των IQOS, θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον Μάιο το 2021.

Καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου της Philip Morris International αναλαμβάνει ο Αντρέ Καλαντζόπουλος μετά από την ξαφνική παραίτηση για προσωπικούς λόγους του σημερινού προέδρου Louis Camilleri. Προσωρινά χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο ανεξάρτητος προεδρεύων διευθυντής του Ομίλου Lucio Noto, με τον Καλατζόπουλο να καταλαμβάνει την κορυφαία θέση στην PMI, τον Μάιο πριν από την Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Ο Αντρε Καλαντζόπουλος ο οποίος τα τελευταία 7 χρόνια κατέχει την θέση του CEO συνέδεσε όσο κανείς άλλος στον όμιλο το όνομα του με την «εφεύρεση» των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων, την δημιουργία των IQOS και των ράβδων καπνού Heets. Ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε μίας προσπάθειας για ένα κόσμο χωρίς καπνό και τσιγάρο που ξεκίνησε η Philip Morris και ακολουθεί πλέον ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας.

Με αφορμή την οργανωτική αναδιάρθρωση ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «κατά τη διάρκεια των επτά ετών μου ως Διευθύνων Σύμβουλος, δημιουργήσαμε την PMI του μέλλοντος και δημιουργήσαμε καλύτερες, επιστημονικές επιλογές για εκείνους τους ενήλικες που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν. Έχουμε το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο προϊόντων στον κόσμο σε καπνικά και προϊόντα χωρίς καπνό, μια εξαιρετική ομάδα διαχείρισης και έναν οργανισμό υψηλής απόδοσης και ταχείας εξέλιξης σε όλο τον κόσμο. Είμαστε τέλεια έτοιμοι για συνεχή επιτυχία».

Ο Αντρέ Καλαντζόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό της Philp Morris το 1985, εργαζόμενος αρχικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ανάμεσα στις θέσεις που κατέλαβε ήταν αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια, το 1999, έγινε Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο κ. Καλαντζόπουλος υπέγραψε την πρώτη τριετή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία η PMI αγόρασε το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στην Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Θράκης. Μετά τη λήξη της, η συμφωνία ανανεώθηκε για τρία επιπλέον χρόνια. Για την πρώτη τριετία η Philip Morris International αγόρασε καπνά αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ, δίνοντας ισχυρή οικονομική ενίσχυση στην ευρύτερη περιοχή και διασφαλίζοντας τη σοδειά των καπνοπαραγωγών.

Τρία χρόνια πριν στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του ανανεωμένου εργοστασίου της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ανέφερε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εταιρεία μας. Η Παπαστράτος είναι το πρώτο μας εργοστάσιο που σταματάει την παραγωγή τσιγάρων και μετατρέπει τη λειτουργία της για να παράγει αποκλειστικά εναλλακτικά προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό. Θα συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τις υπάρχουσες και να επενδύουμε σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις για να ικανοποιήσουμε την απαίτηση ενηλίκων καπνιστών απ’ όλο τον κόσμο που αναζητούν καλύτερες λύσεις, εναλλακτικές του καπνίσματος».

Ο Αντρέ Καλαντζόπουλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και συμμετέχει σε οικονομικές εκδηλώσεις που αφορούν στην χώρα μας. Η τελευταία ήταν πριν από λίγες ημέρες στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσία του πρωθυπουργού Κυρίακου Μητσοτάκη. Εκεί ο κ. Καλαντζόπουλος μιλώντας για το όραμα της PMI ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που καπνίζουν σήμερα στον κόσμο και όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί ασθένειες και πρόωρους θανάτους. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στους ενήλικες καπνιστές που δεν επιλέγουν να σταματήσουν το κάπνισμα, προϊόντα που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνα από τα τσιγάρα. Επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα και στόχος μας είναι να αντικαταστήσουμε πλήρως τα τσιγάρα και να τα καταργήσουμε το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: NEWS247.gr