Ο απερχόμενος CEO της Whole Foods λέει ότι οι νέοι «δεν φαίνεται να θέλουν να δουλέψουν»

Ο απερχόμενος CEO της Whole Foods λέει ότι οι νέοι «δεν φαίνεται να θέλουν να δουλέψουν»
John Mackey, Co-Founder and Co-CEO, Whole Foods Market speaks on the panel "Leaders of Companies that are Changing the World" at the 2016 Milken Institute Global Conference in Beverly Hills, California on May 2, 2016. (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP) Photo: AFP
Kαι πιστεύει ότι «οι σοσιαλιστές παίρνουν την εξουσία».

Αν ρωτήσετε τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Whole Foods για τον σοσιαλισμό και τους νέους εργαζόμενους, θα σας πει ότι γίνεται μια επανάσταση, όχι με δίκρανα αλλά με λόγια.

Ο συνιδρυτής της Whole Foods, John Mackey, έχει ένα ιστορικό σύνθετων απόψεων που μοιράστηκε με την πάροδο του χρόνου. Τι αρέσει στον Mackey: η χορτοφαγική διατροφή και τα ιδανικά της ελεύθερης αγοράς και της ελευθερίας. Τι δεν του αρέσει εξίσου: τα επεξεργασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, και τα συνδικάτα.

Λάτρης της Ayn Rand που κάποτε μείωσε τον μισθό του στο 1 δολάριο, ο Mackey με τις αντιφάσεις του εξασφάλισε τον τίτλο του «δεξιού χίπη» σε ένα προφίλ του New Yorker το 2010. Ως μακροχρόνιος οπαδός του καπιταλισμού, συνέχισε τη σταυροφορία του κατά του σοσιαλισμού στο τελευταίο podcast του Reason, του γνωστού ελευθεριακού περιοδικού.

«Οι σοσιαλιστές παίρνουν την εξουσία», δήλωσε στο podcast. «Βαδίζουν μέσα στους θεσμούς. Καταλαμβάνουν τα πάντα. Καταλαμβάνουν την εκπαίδευση. Φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πολλές εταιρείες. Φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τον στρατό, και αυτό συνεχίζεται».

Ο Mackey δήλωσε πέρυσι ότι θα συνταξιοδοτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και είπε στο Reason ότι «φιμώνει τον εαυτό του από το 2009», προφανώς αναφερόμενος σε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal εκείνης της χρονιάς στο οποίο συνέκρινε τον νόμο για την προσιτή περίθαλψη με τον φασισμό.

Και δεν είναι μόνο οι σοσιαλιστές που ενοχλούν τον Mackey – είναι και οι νέοι αυτές τις μέρες. «Δεν φαίνεται να θέλουν να δουλέψουν», δήλωσε ο Mackey στο Reason σχετικά με τις νεότερες γενιές στον εργασιακό χώρο.

«Οι νεότεροι δεν δουλεύουν γρήγορα επειδή θέλουν δουλειά με νόημα», ήταν η διάγνωση του προβλήματος από τον Mackey, αναφερόμενος στη γνωστή σημασία που έχει για τη γενιά Z η εύρεση εργασίας με κάποιο είδος κοινωνικής επίδρασης. Αυτό είναι ένα λάθος, είπε. «Δεν μπορείτε να περιμένετε να ξεκινήσετε με εργασία με νόημα. Θα πρέπει να την κερδίσετε με την πάροδο του χρόνου».

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να φτάσετε σε εργασία με νόημα και ορισμένες νεότερες γενιές δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν αυτή τη θυσία.

Από τότε που τα μεγαλύτερα μέλη της Gen Z μπήκαν στο εργατικό δυναμικό, έχουν γίνει γνωστά για το ότι δεν απολαμβάνουν ακριβώς τη δουλειά, καθώς έχουν δημιουργηθεί κινήματα όπως το #antiwork, που γεννήθηκαν από την ιδέα ότι η ταυτότητα κάποιου ξεκινάει έξω από τον τόπο εργασίας.

Η ιδέα ότι ο χώρος εργασίας σας πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές, ιδιωτικές σας αξίες έχει κερδίσει δημοτικότητα τελευταία, ιδίως στους νεότερους εργαζόμενους. Ένα επιβλητικό 80% των Gen Zers θέλουν να εργάζονται για έναν εργοδότη που ευθυγραμμίζεται με αυτά που πιστεύουν, σύμφωνα με έρευνα της Linkedin. Μια θέση εργασίας που συμφωνεί με τις αξίες και τα ενδιαφέροντα ενός εργαζομένου φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο σημαντική για τις άλλες γενιές, με ποσοστό μόλις 59% για τους millennials, 49% για τη Gen X και 47% για τους baby boomers.

Οι νεότερες γενιές έχουν συχνά θεωρηθεί πιο χαλαρές ή τεμπέλικες από τους παλαιότερους εργαζόμενους – αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην πορεία της Γενιάς Χ. Ο Mackey παραδέχτηκε μάλιστα στο podcast του Reason ότι ενώ συνήθιζε να λέει ότι ο πατέρας του δεν καταλάβαινε τη γενιά του, τώρα βρίσκεται αυτός στην ίδια θέση.

«Αισθάνομαι ότι έχω γίνει ο πατέρας μου: Δεν καταλαβαίνω τη νεότερη γενιά», λέει. Αντίθετα, λέει ο Mackey, ο ίδιος «ανυπομονούσε να δουλέψει» και να μπορέσει να κερδίσει χρήματα.

Πριν από χρόνια, ο Mackey τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ηγεσίας που βασίζεται σε αξίες, γράφοντας ένα βιβλίο για το θέμα. Είναι επίσης μέλος του λεγόμενου κινήματος του Ενσυνείδητου Καπιταλισμού, μιας ομάδας που πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις είναι κοινωνικό αγαθό και ότι θα πρέπει να ηγούνται σκόπιμα με γνώμονα έναν ανώτερο σκοπό ή αποστολή.

Αν και επιμένει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να παραμείνει κοινωνικά συνειδητοποιημένος και να εξυπηρετεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο Mackey είναι ένας ειλικρινής επικριτής του σοσιαλισμού για πάνω από μια δεκαετία, όπως αποδεικνύεται από τα σχόλιά του το 2009 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, αν και έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι έχει μετανιώσει για ορισμένες από τις δηλώσεις του.

Το 2020, αποκάλεσε τον σοσιαλισμό «διεύρυνση της φτώχειας» την ίδια στιγμή που είπε για τον καπιταλισμό ότι είναι «το σπουδαιότερο πράγμα που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα».

Πηγή: Fortune.com