Ο απλός λόγος που τα χρηματιστήρια περνούν την καλύτερη εβδομάδα της τετραετίας

Ο απλός λόγος που τα χρηματιστήρια περνούν την καλύτερη εβδομάδα της τετραετίας

Η υπομονή της Fed σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων εκτόξευσε τις αγορές.

Ράλι κατέγραφαν την Παρασκευή οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και αναμένονταν να σημειώσουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους εδώ και τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Το πετρέλαιο μπρεντ αναμενόταν να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του ψευδάργυρου ενισχύθηκε κατά 9% –η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του εδώ και επτά χρόνια– αφού ο μεταλλευτικός κολοσσός Glencore είπε ότι θα μειώσει την παραγωγή.

Η μετοχή της Glencore κατέγραφε άνοδο 12% και 41% σε εβδομαδιαία βάση. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI ενισχυόταν νωρίτερα κατά 0,8%. Πρόκειται για την όγδοη συνεχή άνοδό του, με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 4,5% σε εβδομαδιαία βάση, που είναι η καλύτερη επίδοσή του από τα τέλη του 2011.

Ο δείκτης FTSEuroFirst 300 σημείωνε νωρίτερα άνοδο κατά 0,8% και ήταν ενισχυμένος κατά 5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 κινούνταν ανοδικά, σημειώνοντας κέρδη 1%.

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αποτελούσαν ένδειξη για οριακές διακυμάνσεις στο σημερινό άνοιγμα της Wall Street. Χθες, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

«Στους επενδυτές άρεσαν αυτά τα πρακτικά της Fed διότι αποτελούν ένδειξη ισχυρής οικονομίας και χαμηλών επιτοκίων» είπε ο Τζάσπερ Λόλερ, αναλυτής στην CMC Markets στο Λονδίνο.