O ασυνήθιστος νέος σχεδιασμός γραφείων που σκέφτονται η Deloitte και η KPMG

O ασυνήθιστος νέος σχεδιασμός γραφείων που σκέφτονται η Deloitte και η KPMG
Photo: pixabay.com
Τα κλειστά γραφεία και η εργασία από το σπίτι αλλάζουν πολλά στον σχεδιασμό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πολλά γραφεία παραμένουν κλειστά και οι εργαζόμενοι έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας εκτεταμένης και αόριστης περιόδου εργασίας από το σπίτι. Και παρόλο που ορισμένες εταιρείες συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς τους μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως, πολλοί εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο γραφείο, τουλάχιστον κατά διαστήματα.

Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας JLL Big Red Rooster που επικαλείται η ιστοσελίδα fastcompany.com διαπίστωσε ότι το 94% των υπαλλήλων θέλουν την επιλογή να επιστρέψουν σε ένα φυσικό γραφείο και ότι η απομακρυσμένη εργασία θα πρέπει να επαυξήσει αλλά να μην αντικαταστήσει το παραδοσιακό γραφείο.

Έτσι, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πώς να μην σπαταλούν χρήματα σε χώρους γραφείων όταν οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τις περισσότερες φορές, αλλά και πώς οι χώροι γραφείων μπορούν να είναι διαθέσιμοι όταν οι εργαζόμενοι θέλουν ή πρέπει να προσέλθουν σε αυτούς. Και εδώ υπεισέρχεται το «ακτινωτό» μοντέλο.

«Πολλές εταιρείες λένε, ‘ας έχουμε ένα κεντρικό γραφείο στο κέντρο της πόλης και ακτινωτά παραρτήματα, ανατολικά και βόρεια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν το γραφείο τους κοντά στο σπίτι τους εάν και όταν θέλουν να πάνε στο γραφείο’», λέει η Sheila Botting, πρόεδρος της εταιρείας ακινήτων Avison Young.

Ένα μικρότερο κεντρικό γραφείο μπορεί να παραμένει στον πυρήνα του κέντρου της πόλης, αλλά θα επαυξάνεται από αρκετά μικρότερα γραφεία ή έναν συνεργατικό χώρο κοντά στον τόπο κατοικίας των υπαλλήλων των εταιρειών. Αντί να εκμισθώνουν ένα μεγάλο κτίριο γραφείων, ή ολόκληρο τον όροφο, οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να νοικιάζουν μικρότερα τμήματα ακινήτων που είναι κατανεμημένα σε μια ευρύτερη περιοχή.

Η Botting, που κατοικεί στο Τορόντο, λέει ότι έχει δει εταιρείες όπως η Deloitte, η KPMG και η Bank of Montreal να αναλογίζονται τη δική τους προσέγγιση «ακτινωτών» γραφείων. Δεν είναι οι μόνες.

Αν είτε οι εργοδότες είτε οι υπάλληλοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι η εργασία σε χώρο γραφείων θα αποτελεί μέρος της εργασίας, η ακτινωτή διάταξη σε άλλες τοποθεσίες μπορεί να αποδειχτεί ευκολότερη και φθηνότερη για τις εταιρείες που θέλουν να διαθέτουν χώρο γραφείων. Οι συμπαγείς χώροι για λιγότερους εργαζόμενους είναι λιγότερο ακριβοί από τη μίσθωση ενός μεγάλου χώρου στο κέντρο – κάτι που λίγες εταιρείες θέλουν να κάνουν αυτή τη στιγμή.