Ο αθλητής που γονάτισε στον αμερικανικό ύμνο είναι το νέο πρόσωπο της διαφήμισης της Nike

Ο αθλητής που γονάτισε στον αμερικανικό ύμνο είναι το νέο πρόσωπο της διαφήμισης της Nike
epa05567442 San Francisco 49ers back-up quarterback Colin Kaepernick (C), San Francisco 49ers outside linebacker Eli Harold (L), and San Francisco 49ers free safety Eric Reid (R) take a knee during the US national anthem before the NFL game between the Dallas Cowboys and the San Francisco 49ers at Levi's Stadium in Santa Clara, California, USA, 02 October 2016. Kaepernick is protesting police brutality and oppression in America. EPA/JOHN G MABANGLO

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τον Λευκό Οίκο, ο Colin Kaepernick φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα καυτό πολιτικό ζήτημα.

 

Την Τετάρτη, η Nike παρουσίασε μια διαφήμιση με πρωταγωνιστή τον Colin Kaepernick. Στις αρχές της εβδομάδας, η ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του γνωστού αθλητή οδήγησε κάποιους στο να απειλήσουν τη Nike με μποϋκοτάζ, ενώ κριτική άσκησε μέχρι και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Nike και ο Kaepernick ανέβασαν τη διαφήμιση στο Twitter και το YouTube.

Η διαφήμιση, στην οποία ακούγεται η φωνή του Kaepernick, δείχνει διάφορες ιστορίες αθλητών – ερασιτεχνών και επαγγελματιών – που προκάλεσαν συγκίνηση και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Στο διαφημιστικό σποτ εμφανίζονται και επαγγελματίες αθλητές όπως η Serena Williams, ο LeBron Jame, και ο Shaquem Griffin των Seattle Seahawks που έχασε το αριστερό του χέρι όταν ήταν νέος.

Ο Kaepernick εμφανίζεται μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα της διαφήμισης, φορώντας ένα ζιβάγκο και ένα παλτό. Η διαφήμιση τελειώνει με τις λέξεις: «Φαίνεται τρελό μέχρι να το κάνεις. Απλώς καν’ το».

Η διαφήμιση δεν περιλαμβάνει εικόνες από τη διαμαρτυρία του Kaepernick που τον ανέδειξε σε μία από τις πιο πολωτικές φιγούρες στο άθλημα.

Ο Kaepernick ήταν ο πρώτος παίκτης του πρωταθλήματος NFL που άρχισε να γονατίζει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ πριν από αγώνες το 2016, διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και τις φυλετικές ανισότητες.

Οι επικριτές τον κατηγόρησαν για έλλειψη σεβασμού προς την αμερικανική σημαία και τον αμερικανικό στρατό, και ο Τραμπ ζήτησε την απομάκρυνση των παικτών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Όταν την περασμένη Δευτέρα κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Kaepernick επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα διαφημιστική εκστρατεία της Nike, η αντίδραση ήταν ταχύτατη. Κάποιοι απείλησαν την εταιρεία με μποϋκοτάζ, ενώ άλλοι ανέβασαν βίντεο όπου καίνε παπούτσια και κάλτσες της Nike. Και ο Πρόεδρος Τραμπ «τιτίβισε» ότι η Nike «πλήττεται από τον θυμό και το μποϊκοτάρισμα» των καταναλωτών.

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή εάν θα υπάρξουν κάποιες ευρύτερες επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείες. Οι περισσότεροι παρατηρητές εμπορικών σημάτων λένε ότι η Nike μάλλον έχει ήδη λάβει υπόψη της τα ρίσκα με τη διαφήμιση με τον Kaepernick. Εξάλλου, ο πυρήνας των πελατών της είναι κυρίως νέοι άνθρωποι της πόλης, οι οποίοι συνήθως αγοράζουν με βάση τις πεποιθήσεις τους.